William Perry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
William James Perry i 1993

William James Perry (født 11. oktober 1927 i Vandergrift i Pennsylvania) er en amerikansk ingeniør, forretningsmann og demokratisk politiker, kjent som landets 19. forsvarsminister under president Bill Clinton i perioden mellom 3. februar 1994 til 23. januar 1997.

Perry avla sin doktoreksamen i matematikk ved Pennsylvania State University i 1957, og hadde i perioden mellom 1954 til 1964 en lederstilling ved Electronic Defense Laboratories i California. Senere var han med på å grunnlegge selskapet ESL Inc. som han også var visepresident for i perioden 1964 til 1977. Fra 1977 til 1981 tjenestegjorde Perry som undersekretær i forsvarsdepartementet for forskning og ingeniørarbeid underlagt administrasjonen til Jimmy Carter, hvor han blant annet hadde ansvaret for anskaffelse av våpensystemer samt forskning og utvikling. I ly av sin stilling var han blant annet med på utviklingen av stealth.

Etter å ha forlatt forsvarsdepartementet i 1981 arbeidet han som managing director for investeringsbanken Hambrecht and Quist i San Francisco, før han deretter ble professor ved Stanford University. Under president Bill Clintons første mandatperiode i 1993 ble Perry utnevnt til viseforsvarsminister, en stilling han hadde til 1994 da han ble utnevnt til forsvarsminister. I 1997 ble han for øvrig tildelt Presidentens frihetsmedalje. I tiden etter å ha tjenestegjort som forsvarsminister var han igjen professor ved Stanford og Freeman Spogli-institutet.

Perry var med i kommisjonen Iraq Study Group, som ble ledet av James Baker og Lee Hamilton, og som i desember 2006 publiserte sine anbefallinger for en ny strategi i Irakkrigen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Les Aspin 
USAs forsvarsminister
Etterfølger:
 William Cohen