Neil H. McElroy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neil H. McElroy
Født30. okt. 1904[1][2][3]Rediger på Wikidata
Berea
Død30. nov. 1972[1][2][3]Rediger på Wikidata (68 år)
Cincinnati
Beskjeftigelse
Embete
Utdannet vedHarvard University
Withrow High School
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA

Neil Hosler McElroy (født 30. oktober 1904 i Berea i Ohio, død 30. november 1972 i Cincinnati i Ohio) var en amerikansk forretningsmann og republikansk politiker, kjent som landets sjette forsvarsminister under president Dwight D. Eisenhower i perioden mellom 9. oktober 1957 til 1. desember 1959.

McElroy begynte sin karriere med å studere samfunnsøkonomi ved Harvard University, og etter han ble ferdig med studiene i 1925 innledet han en karriere ved Procter & Gambles markedføringsavdeling. I 1948 avanserte han til å bli foretakets direktør under begrepet President, som vil si en høy sjefsposisjon med operasjonelt ansvar lignende en administrerende direktør, men uten noe juridisk ansvar. McElroy ble utnevnt til forsvarsminister den 9. oktober 1957, bare fem dager etter oppskytningen av den sovjetiske avanserte satellitten Sputnik 1, noe som hadde utløst store reaksjoner angående USAs forsvarskapasitet.

I 1958 startet McElroy programmet for det interkontinentale ballistiske missilet LGM-30 Minuteman for å utvikle en avansert missil som kunne tas i bruk på begynnelsen av 1960-tallet. Han fremskyndet de allerede eksisterende programmene for interkontinentale ballistiske missiler med Atlas og Titan I samt programmet for å produsere U.S. Navys ballistiske robot UGM-27 Polaris. USAs første ferdigutviklede interkontinentale ballistiske missil ble Atlas i 1959. En større del av McElroys tid som forsvarsminister gikk på å fronte missilprogrammet for Kongressen og berolige kongressmedlemmenes med at hullet mellom Sovjetunionen og USA ikke var så stor som det ble fremhevet.

Allerede ved starten av embetet hadde McElroy frontet at hans periode som forsvarsminister bare skulle vare i ett par år, og ble reist kritikk på at han skulle gå av som minister rett etter at han hadde lært seg alle aspektene ved embetet. McElroy gikk av som forespeilet den 1. desember 1959, og ble umiddelbart erstattet av Thomas S. Gates. I tiden etter å ha sittet i Eisenhowers kabinet dro McElroy tilbake til Procter & Gamble, men denne gang som styreleder. Hans mest betydelige arv i selskapet skapte han allerede som yngre mann i markedføringsavdelingen i 1931, hvor han skrev et PM om brand management som innebar en betydelig innovasjon i selskapets markedsføringsstrategi. Neil Hosler McElroy døde den 30. november 1972 i Cincinnati i Ohio.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Neil McElroy, Munzinger IBA 00000007754, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som Neil Hosler McElroy, Find a Grave 6768380, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6g168rz, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Charles Erwin Wilson 
USAs forsvarsminister
Etterfølger:
 Thomas S. Gates