Stealth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sea Shadow
F-117
X-45
USS «Zumwalt»

Stealth er en fellesbetegnelse på en rekke teknikker for å gjøre fartøyer, luftfartøyer, kjøretøyer og andre maskiner mindre synlig (ideelt usynlig) på radar og for andre sensorer. Dette betyr at objektet skal smelte sammen med bakgrunnen, det skal ha de samme egenskaper som bakgrunnen og det snakkes derfor om kontrollert signatur. Hensikten er både å gjøre det lettere å nærme seg målet, samt å gjøre det lettere å unnslippe etter at målet er ødelagt.

Teknikkene blir ofte assosiert med radar fordi dette var det primære i de opprinnelige arbeidene til Petr Ufimtsev, som av mange er ansett å være den som fant frem til grunnprinsippene for å begrense radarrefleksjoner. Senere har det blitt et større fokus på teknikker og metoder for multispektral kontrollert signatur. For eksempel er det ikke tilstrekkelig å bare begrense radarrefleksjon fra et fly om den termiske emisjonen er så stor at den kan brukes for å detektere det samme flyet. Omvendt kan den termiske emisjonen fra en båt være lavere enn den omkringliggende sjøen, noe som igjen kan medføre deteksjon, typisk vil båten da fremstå som kaldere enn den omkringliggende sjøen.

Etter at teknologien ble kjent er begrepet brukt mer generelt om teknologier for å unngå oppdagelse. Et eksempel er stealth virus og lignende for computere, hvor disse har metoder for å unngå å bli oppdaget av antivirussystemer. Blue Pill er en metode som har slike egenskaper.

Første gang stealth-våpen ble brukt var under USAs invasjon av Panama i 1989 da to Lockheed F-117 Nighthawk angrepsfly slapp bomber mot Rio Hato-flyplassen nær Panama by. Den første konflikten med mer utstrakt brukt av stealth-teknologi var Gulfkrigen i 1991.

Våpensystemer med stealth-teknologi[rediger | rediger kilde]

De fleste våpensystemer introdusert mot slutten av 80-tallet og senere implementerer stealth-teknologi i større eller mindre grad. Med mer avanserte analyseverktøy er de opprinnelige sterkt fasetterte overflatene blitt erstattet av mer aerodynamiske former, slik som i F-35 Lightning II. Følgende våpensystemer er velkjent for sine stealth-egenskaper:

NSM missilet er et eksempel på et stealthvåpen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]