William Crean

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Crean
Født16. des. 1951Rediger på Wikidata (72 år)
Tralee
BeskjeftigelseKatolsk prest (1976–), katolsk biskop (2013–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Cloyne (2013–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMaynooth University
NasjonalitetIrland

William Crean (født 16. desember 1951 i Tralee i County Kerry i Irland) er en irsk prelat og katolsk biskop av Cloyne.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

William Crean vaR sønn av Patrick og Margaret Crean (née O'Donnell). Flere prester utgikk fra denne familien. Han fikk sin første skoleutdanning i hjembyen Tralee og fortsatte ved Saint Brendans College i Killarney. Deretter begynte han å studere katolsk teologi og filosofi ved Saint Patrick's College i Maynooth, som han fullførte med en bachelorgrad. Deretter begynte han på doktorgradsstudier ved Det pavelige gregorianske universitet i Roma, hvor han tok lisensiatgrad i teologi i 1977.

Prest[rediger | rediger kilde]

Biskopen av Kerry, Eamon Casey, ordinerte ham til prest den 20. juni 1976. I 1987 tok han diplom i religionsundervisning fra Mount Oliver Institute of Education i Dundalk. Etter noen sjelesørgeriske oppgaver ble han utnevnt til kannik og var direktør for religiøs voksenopplæring i Killarney fra 1987 til 1996. Fra 1998 til 1999 studerte han ved søndagsskolen ved Weston School of Theology i Boston (STM). Han fungerte som president i Adult Religious Education National Association (ARENA) i to år.

Biskop av Cloyne[rediger | rediger kilde]

Den 24. november 2012 utnevnte pave Benedikt XVI ham til biskop av Cloyne. Han ble ordinert til biskop av den apostoliske nuntius til Irland, erkebiskop Charles John Brown, den 27. januar 2013 i St Colman's Cathedral i Cobh; medkonsekratorer var Dermot Clifford, erkebiskop av Cashel og Emly, og William Murphy, biskop av Kerry.

I forkant av en folkeavstemning om liberalisering av abortlovene den 25. mai 2018, fremholdt biskop Crean i et hyrdebrev at selv om han mente at individuelle personlige opplevelser kvinner og deres partnere møter kan være «triste og smertefulle», beskrev han utsiktene til en abort«kultur» som var det en ren «rutinemessig medisinsk prosedyre» utvikler Irland til en «forskrekkelig» kultur.[1]

I en preken for kirkens Day for Life i oktober 2020, kritiserte han tidspunktet for et lovforslag som ble introdusert for Oireachtas som tok sikte på å lovfeste legalisering av assistert selvmord og eutanasi, og kalte den «uoppriktig og unødvendig», og la til at å hjelpe til med selvmord ikke bare ville være «en feilaktig utøvelse av medfølelse» og særdeles malplassert under en verdensomspennende pandemi, men også at å tolerere dens praksis ville være en «svikt av moralsk dømmekraft».[2][3]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roche, Barry (7. mai 2018). «Bishop says ‘culture of abortion’ would be ‘horrendous’». The Irish Times (engelsk). Besøkt 13. mars 2023. 
  2. ^ «Homily of Bishop William Crean for ‘Day for Life’». Irish Catholic Bishops' Conference. Besøkt 13. mars 2023. 
  3. ^ «Discussing assisted suicide during pandemic ‘disingenuous’». The Irish Catholic (engelsk). 8. oktober 2020. Besøkt 13. mars 2023. 
  4. ^ www.catholic-hierarchy.org ratz.html, lest 13. februar 2024