Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 20, 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Céline Dion regnes sammen med ABBA blant de mest suksessrike vinnerne
Céline Dion regnes sammen med ABBA blant de mest suksessrike vinnerne

Listen over vinnere av Eurovision Song Contest omfatter 56 vinnere fra 25 forskjellige land. Eurovision Song Contest er en årlig konkurranse arrangert og organisert av medlemmene til den europeiske kringkastingsunionen. Konkurransen har blitt kringkastet hvert år siden starten i 1956, og er et av de lengstlevende TV-programmene i verden.

Konkurransen har hatt én vinner hvert år bortsett fra 1969, da fire land delte førsteplassen. Russland vant Eurovision Song Contest 2008. Sveits vant den første konkurransen, i 1956. Landet med flest seirer er Irland, med syv. Den eneste som har vunnet konkurransen mer enn en gang er Johnny Logan, som vant tre ganger for Irland; en gang som sanger, i 1980; en gang som sanger og låtskriver, i 1987; og en gang som låtskriver for Linda Martin, i 1992.

Eurovision Song Contest er en unik gjennombruddsmulighet for vinnerartistene. Likevel har få blitt store, internasjonale stjerner etter å ha vunnet konkurransen. De mest nevneverdige er ABBA, som vant i 1974 med sangen «Waterloo». Les mer…