Wikipedia:Ofte stilte spørsmål/administratorer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne FAQen svarer på noen ofte stilte spørsmål administratorer ofte lurer på.

Jeg er ikke en administrator. Kan jeg bli det?[rediger kilde]

For informasjon om hvordan en bruker blir utnevnt som administrator, sjekk Wikipedia:Administrator for nominasjonsprosesser.

Blokkering[rediger kilde]

Hvilken lengde skal blokkeringer være på?[rediger kilde]

Det er opp til blokkerende administrator å velge hvor lenge en blokkering skal vare, og i noen tilfeller er det forventet blokkering på ubestemt tid (permanent eller uendelig blokkering). Se Wikipedia:Blokkering for mer informasjon.

For blokkeringer på bestemt tid, så er det vanlig å rampe opp i forhold til hvor alvorlig vandalismen eller saken er, hvor mange ganger vedkommende har vært blokkert tidligere og tid siden siste blokkering. Du kan eventuelt også se blokkeringsloggen for å se eksempler på blokkeringslengder gjort av andre administratorer. Generelt sett holder det med en dag eller lignende for førstegangsvandaler. IP-er som er konsekvent kilde til vandalisme kan blokkeres i flere måneder uten videre begrunnelse.

Blokkering på ubestemt tid burde unngås utenom noen spesifikke situasjoner, blant annet illegitim bruk av sokkedukker eller upassende brukernavn.

Hvordan opphever jeg en blokkering?[rediger kilde]

Om du ønsker å oppheve eller endre en blokkering utført på en bruker, kan du benytte spesialsidene Spesial:Avblokker og Spesial:Blokker. Du kan også besøke vedkommendes brukerside eller bidragsliste og samhandle med lenkene i den røde notisboksen øverst på siden (hvor det står hvorfor, når og hvor lenge en bruker er blokkert og hvem som utførte blokkeringa).

Hvordan finner jeg en blokkering ut fra blokkeringens ID?[rediger kilde]

Sidehistorikker[rediger kilde]

Hvordan fletter jeg historikken til to artikler?[rediger kilde]

Se Hjelp:Flette to artikler

Hvordan splitter jeg en artikkel i to og bevarer historikken?[rediger kilde]

Sletting og slettediskusjoner[rediger kilde]

Jeg har slettet en side ved et uhell, hva gjør jeg nå?[rediger kilde]

Om du vil gjenopprette en side du har slettet, kan du besøke Spesial:Gjenopprett og søke etter den. Om siden du slettet kommer opp, kan du gjenopprette den ved å trykke videre på sidens lenke som vises i resultatlista (du blir tatt videre til en bekreftelsesside). Om du husker hvilken side du sletta og dens eksakte navn, så kan du besøke den direkte og enten trykke på gjenopprett i «Mer»-menyen eller følge lenkene i dialogboksen som dukker opp grunnet tidligere sletta side. Om du ikke husker hvilken side du sletta, kan du besøke sletteloggen. Om du setter ditt brukernavn som «Utøver» (i formatet Bruker:DittBrukernavn), så får du opp sider du (eller angitt bruker) har slettet.

Hvordan avslutter jeg en slettediskusjon?[rediger kilde]

Legg inn {{slettet}}, {{beholdt}} eller annen relevant avsluttingsmal slik beskrevet på WP:Sletting på bunn av slettediskusjonssiden, med signatur. En begrunnelse kan også være lurt å ta med hvis avgjørelsen ikke er åpenbar utifra forfølgende diskusjon. Etter det kan du slette eller flytte siden hvis det er slik du har valgt å avslutte diskusjonen. Husk å oppgi slettegrunn når du sletter siden (jfr. slettediskusjon med lenke skal være et av valgene i menyen). Utenom det skal botten ta av seg resten.

I noen tilfeller kommer det ytteligere kommentarer i slettediskusjonen kort tid etter avslutning, som kan forvirre botten. Hvis disse ikke påvirker resultatet, kan du fjerne bottens bemerkelse, så skal resten gå automatisk. Hvis kommentarene gir god grunn til å endre utfall, kan du gjenåpne diskusjonen.

Hvor lang tid burde en slettediskusjon ta før jeg burde avslutte den?[rediger kilde]

Slettediskusjonen burde ha gått sin gang, med helst med noen dager med inaktivitet, før du avslutter den. En god tommelregel er 7 dager fra den ble åpnet. Hvis det er meget åpenbart hva resultatet blir, så kan den avsluttes tidligere. Pass på at ingen har bedt om å sette saken på vent i påvente av informasjon eller lignende. Men ikke vær redd for å la en diskusjon ta lenger tid hvis det kommer inn kommentarer med noen dagers mellomrom her og der. En 14-dagers diskusjon er ikke til noen stor skade.

En bruker har et brukernavn som gjemmes! Hva gjør jeg?[rediger kilde]

Ta kontakt med forvalterne (engelsk: «stewards») som beskrevet på Meta-Wiki: m:Oversight.

Når burde jeg beskytte sider?[rediger kilde]

De vanligste grunnene til å beskytte sider er fra vandalisme fra mange forskjellige IP-adresser, og for å stoppe redigeringskriger.

For førstnevne, hvis vandalismen kommer av nylig medieomtale eller lignende, kan du antagelig sette siden til lett beskyttet (slik at den ikke kan redigeres av IP-er og nyregistrerte brukere), sette den til noen måneder, og etter det burde vandalismelysten ha dampet vekk. Hvis vandalismen er konsekvent, for eksempel hvis artikkelsubjektet er relevant til fag på ungdomskolen, kan man vurdere å sette beskyttelsen til ubestemt tid.

For redigeringskriger, skal beskyttelsen settes til full beskyttelse, slik at bare administratorer kan redigere den, og siden skal tilbakestilles til siste gode revisjon før redigeringskrigen begynte. Siden kan låses opp igjen når partene i redigeringskrigen har kommet til enighet. Hvis det er konsensus om hvordan siden skal være, utenom en enkeltbruker som likevel tilbakestiller, kan heller den enkeltbrukeren blokkeres fremfor at siden beskyttes. Unngå å redigere siden etter at den er beskyttet, utenom kanskje eventuell åpenbar wikifisering eller lignende. Unngå å endre innholdet med mindre det er god grunn til det.