Wikipedia:Ofte stilte spørsmål

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Wikipedia:FAQ»)


Denne siden inneholder ofte stilte spørsmål (OSS) om bruk og bakgrunn av Wikipedia. Mer spesialiserte OSS-er kan sees i menyen til høyre.

Bruke og lese Wikipedia[rediger kilde]

Kan jeg stole på Wikipedia?[rediger kilde]

Nei. Påstander på Wikipedia er nesten uten unntak sanne, men en tilfeldig valgt påstand i en tilfeldig valgt artikkel er ikke garantert sann. Som leser bør du sjekke kildene artikkelen refererer til for å kunne være sikker på at påstandene du finner er sanne.

Kan jeg delta?[rediger kilde]

Ja, alle kan bidra på Wikipedia. Se Wikipedia:Velkommen til Wikipedia for hjelp til å komme igang.

Må jeg registrere meg?[rediger kilde]

Nei, men hvis du registrerer deg får du tilgang til flere funksjoner, blant annet en overvåkningsliste der du kan følge med på endringer i artiklene du har jobbet med, mulighet for å laste opp bilder, og du får en egen diskusjonsside der andre Wikipedianere kan komme med tilbakemeldinger på og tips til arbeidet ditt. Som registrert bruker blir dessuten IP-adressen din skjult.

Bør jeg presentere meg?[rediger kilde]

Når du oppretter en konto, innretter Wikipedia automatisk en lenke til en brukerside for deg. Hvorvidt du tar den i bruk og presenterer deg der, og hvor detaljert du eventuelt velger å gjøre det, er opp til deg. Men det er ikke nødvendig å oppgi for eksempel detaljerte personalia; brukersiden er ingen biografiartikkel eller CV. Dette gjelder spesielt deg som er yngre; husk at ikke alle som ferdes på internett har de beste hensikter, så barn og unge skal la være å oppgi fullt navn, adresse, alder eller fødselsdato.

Det er fint med egenpresentasjoner, men de bør ikke

  • inneholde regelrett PR eller markedsføring for bedrifter, organisasjoner, produkter el.l.
  • være utformet slik at en uerfaren eller uoppmerksom leser kan forveksle dem med ordinære artikkel- eller biografisider på Wikipedia.

Artikkelredigering[rediger kilde]

Hvordan kan jeg opprette nye artikler?[rediger kilde]

Hvis du vil opprette en ny side kan du skrive navnet inn i søkefeltet i menyen til høyre og trykke «Gå». Trykk på den røde lenken «rediger», og du er i gang!

Er det greit at jeg kopierer inn tekst eller bilder fra andre steder?[rediger kilde]

Kort sagt, som regel ikke. Wikipedia er svært opptatt av å respektere opphavsrett og du kan ikke bruke andres materiale med mindre det er tilgjengelig under en fri lisens. For å underbygge artikler med referanser kan du imidlertid bruke sitater, i henhold til sitatretten.

Hva skjer hvis to personer redigerer samme artikkel samtidig?[rediger kilde]

Da oppstår det en redigeringskonflikt, og den som trykker først på lagreknappen får lagret som vanlig. Den andre må ta hensyn til førstemanns endringer, og kan deretter flette inn sine forslag til forbedring av artikkelen.

Noen fjerna det jeg satte inn og skrev at de «satt det inn på Wikidata» eller «WD»?[rediger kilde]

Om du er usikker på hva det betyr når noen fjerner det du har lagt til i en infoboks eller seksjon for eksterne lenker, og har begrunnet det med «lagt inn på Wikidata», «hentes fra WD» eller lignende, så betyr det at informasjonen som du la inn er lagt inn i den eksterne databasen Wikidata. Det betyr at du ikke har gjort noe feil, men heller at innholdet som du satte inn lokalt (her på Wikipedia) har blitt flyttet til denne eksterne databasen (Wikidata). For mer informasjon om å bruke Wikidata for Wikipedia, se Wikipedia:Wikidata.

Hva betyr det når det står noe som «Q109333352» (Q fulgt av numre) i infobokser?[rediger kilde]

Dette er en Q-id, som ofte kan oppstå i infobokser, eksterne lenker eller referanser. Det betyr som regel at sidens tilhørende Wikidata-element inneholder uoversatte navn eller etiketter. Ønsker du å fikse dette, kan du i flere tilfeller trykke på Q-id-lenken for å se hva det angår eller søke opp Q-id-en på Wikidata (likt som du søker etter artikler på denne wikien).

Merk at når du skriver inn ny etikett eller alias, så er det forventet at språket «norsk bokmål» brukes, og at «norsk» står tomt. Du må gjerne legge til etiketter på «norsk nynorsk» og andre språk du kjenner til, også. Husk at oversettelser av titler ikke skal være hjemmesnekra, heller, så det er ofte egennavn forblir på det opprinnelige språket (f.eks. at en ikke oversetter «The Wall Street Journal» som «veggatejournalen», men bevarer det engelske navnet).

Hvordan kan jeg sette inn bilder og andre filer?[rediger kilde]

Se også Hjelp:Bilder og Wikipedia:OSS/bilder.

Generelt så benytter bokmål/riksmålswikipedia den sentrale mediaserveren Wikimedia Commons, der vil du finne over 4 millioner mediefiler (bilder, video med mer). Hvis du vil inkludere et bilde i en artikkel skriver du for eksempel. [[Fil:Bildenavn.jpg|thumb|Beskrivelse {{byline|Stine Line}}]]. Bildet vil da automatisk bli et såkalt thumbnail, det vil si at størrelsen vil settes i henhold til den enkelte brukers innstillinger. Videre vil bildet høyrestilles i teksten, og det vil bli oppgitt at fotografen er Stine Line, fotograf skal angis hvis mulig.

Er det mye vandalisme i Wikipedias artikler?[rediger kilde]

Wikipedia er tilsynelatende svært åpent og hvem som helst kan endre en artikkel uten å registrere seg eller logge seg inn. Bak kulissene utføres det imidlertid et omfattende arbeide av hundrevis av frivillige for å fjerne vandalisme og ved å trykke lenke for Siste endringer får en oversikt over alle endringer i artikkelmassen. Brukere med utvidede rettigheter, såkalte patrollere kan der enkelt kontrollere og raskt fjerne vandalisme, eller godkjenne konstruktive bidrag.

Om Wikipedia og wikier[rediger kilde]

Hva er wiki?[rediger kilde]

En wiki er en samling av sammenhengede internettsider, som kan sees og redigeres av alle når som helst. For eksempel kan du redigere denne siden: Trykk på «Rediger» på toppen av siden!

Hva er målet med Wikipedia?[rediger kilde]

I en encyklopedi bygd i fellesskap kan det virke litt rart å snakke om et mål, men der er i hvert fall en visjon, som de opprinnelige oppfinnerne hadde og de fleste av oss deler: Vårt mål med Wikipedia er å skape en fri encyklopedi. Den største encyklopedi i historien både i bredden og i dybden. Vi ønsker også at Wikipedia blir en ressurs man kan stole på.

Hvorfor heter det Wikipedia - Den frie encyklopedi og ikke Wikipedia - Det frie leksikon eller Wikipedia - Det frie oppslagsverk?[rediger kilde]

Encyklopedi er et like norsk ord som leksikon (jfr. Bokmålsordboka, Nynorskordboka, Riksmålsordlisten og Norsk Riksmålsordbok), begge er lånord fra gresk og har lang tradisjon i norsk språk, like tilbake til den store franske encyklopedi. Det er viktig å være klar over at «leksikon» og «encyklopedi» ikke betyr det samme. Encyklopedi er et ord som mer presist dekker hva Wikipedia er og understreker prosjektets egenart og særlige kvaliteter, nemlig lange, grundige og uttømmende artikler. I tillegg er prosjektets navn, Wikipedia, avledet av ordet encyklopedi.

Når begynte Wikipedia?[rediger kilde]

15. januar 2001. En tidligere utgave av Wikipedia lå på Nupedia.com. Ideen om en Nupedia-sponset wiki oppstod ved samtale mellom Larry Sanger og Ben Kovitz om aftenen den 2. januar. Wikipedia på norsk ble startet 15. november 2001.

Hvem eier Wikipedia?[rediger kilde]

For utgiveransvar, se Wikipedia:Impressum.

Eieren av tjeneren, domenenavnet og layouten på de enkelte sider er den ideelle stiftelsen Wikimedia Foundation. Innholdet er utgitt under Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 3.0, så alt er åpent innhold.

Hvordan kan jeg hjelpe?[rediger kilde]

En god begynnelse er å sette deg inn i stilmanualen. Mange artikler trenger forbedringer av flere forskjellige slag, f.eks. formatering, språklige rettelser og naturligvis tilføyelse av stoff. Nye artikler er også meget velkomne. Du kan også se Wikipedia:Velkommen til Wikipedia og hjelpesidene.

Hva betyr ordet «Wikipedia»?[rediger kilde]

Det er en sammentrekning av to ord. Ordet wiki er hawaiisk og betyr «hurtig», og pedia kommer fra ordet «encyklopedi».

Hvordan skal artikler skrives?[rediger kilde]

Wikipedia har ulike regler og retningslinjer. Det viktigste er at vi følger en politikk om nøytralt ståsted. Det vil si at man skal strebe etter å skrive artikler med et mest mulig objektivt standpunkt. Se også stilmanualen for hvordan man skal formatere artiklene.

Hvordan kan jeg rette/rapportere feil (f.eks. skrivefeil) i det norske brukersnittet?[rediger kilde]

I motsetning til artiklene, kan ikke spesialsidene eller brukersnittet redigeres av vanlige brukere. Slike spørsmål kan du ta opp på Wikipedia:Torget eller på den tilhørende diskusjonssiden. Eventuelt kan du kontakte en administrator direkte. Programvarefeil kan rapportes på MediaZilla, men dette bør diskuteres med andre wikipedianere først.

Hvordan drives Wikipedia, og hvem betaler?[rediger kilde]

Wikipedia har over 600 servere (desember 2011), på fire ulike steder i verden (USA, Nederland, Frankrike og Sør-Korea). Programvaren på serverne er såkalt åpen kildekode; Linux operativsystem, MySQL database, Apache (webserver) og Squid mellomlagringsserver, selve programvaren for Wikifunksjonaliteten heter Mediawiki og er egenutviklet. Innsamlede midler dekker kjøp av maskiner og drift av disse. Mer informasjon om servere finner du på sidene til Wikimedia. Oversikt over vedtak fra styret i Wikimedia Foundation finner du her.

Er dette Norges Wikipedia?[rediger kilde]

Nei. De enkelte delprosjektene i Wikipedia er basert på språk, ikke geografi. Dette er den norskspråklige utgaven av Wikipedia (på bokmål og riksmål), og har ingen tilknytning til Norge eller noe annet bestemt land. Den eneste forbindelsen er at innholdet er norskspråklig, og at bokmål er et offisielt språk i Norge. Det finnes også en Wikipedia på nynorsk og en på samisk. Serverne hvor materialet lagres står derimot flere steder i verden, men ingen av dem er i Norge.

Jeg er redaktør på en nettside, kan jeg overføre deler av stoffet hit for gjenbruk?[rediger kilde]

Generelt er vi glade for bidrag, men det er helt grunnleggende at opphavsrett respekteres og du må derfor dokumentere at du har rettighetene til stoffet du legger ut. Det som legges ut på Wikipedia må følge den frie lisensen navngivelse - del på samme vilkår (CC-BY-SA)

Ta kontakt via e-postadressen info-no krøllalfa wikimedia punktum org og vis at du har rett til å legge ut stoffet fra nettstedet/siden du driver. Dokumentasjon på det kan være at du viser hvem du er (kopi av pass) og at du viser at du har opphavsrett til stoffet på nettstedet/siden du ønsker å legge ut på Wikipedia. Vær oppmerksom på at de som besvarer e-posten via vårt VRT-system vil behandle dette internt, informasjon om identitet og saksforhold vil altså ikke legges ut så utenforstående har tilgang.