Wigan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wigan
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Wigan
Admin. grevskap: Stor-Manchester
Seremon. grevskap: Stor-Manchester
Status By (town)
Befolkning 81 203 (2001)

Wigan er en stor by i grevskapet Stor-Manchester i det nordvestlige England. Den er hovedby i valgkretsen Wigan, og har en befolkning på omkring 90 000 (2002). Byen ligger midt mellom Manchester og Liverpool.

Wigan ble grunnlagt i romersk tid, og het da Coccium. Området hørte tidligere til Lancashire, og mange av innbyggerne bruker på trass fortsatt Lancs i sin postadresse.

Byen var et sentrum for kullgruvevirksomhet og produksjon av bomullstekstiler under den industrielle revolusjon. To viktige kanalsystemer møtes ved Wigan, og det var derfor et transportknutepunkt. Den viktigste bryggen er Wigan Pier, som ble berømt i England, fordi den har et navn som antyder likhet med de store pirene som går ut i havet på steder som Blackpool, Southport og Brighton, mens det egentlig er en industribrygge omkring 40 km inne i landet. George Orwell skrev en bok kalt The Road to Wigan Pier, en sosiologisk kommentar som ikke ble godt mottatt i byen fordi den tegnet et heller dystert bilde av livet der. Bryggen har nå et svært godt museum som tar for seg områdets historie.

De viktigste idrettslagene er Wigan Warriors (rugby) og Wigan Athletic (fotball). De to lagene deler et stadion, rugby på sommeren og fotball på vinteren. Athletic har hatt en broket karriere, men Warriors var i 1980- og 1990-årene klart det beste rugbylaget i verden.

Wigan har et svømmebasseng med internasjonal standard, og svømmeklubben Wigan Wasps har stått bak flere suksesshistorier, som OL-vinnere June Croft.

Den store butikkjeden Marks and Spencer ble grunnlagt i byen, og hovedkvarteret lå i Wigan de første tre årene.

Sir Ian McKellen, skuespilleren som nå er mest kjent som Gandalv i Ringenes Herre, vokste opp i Wigan. Musikalsangeren Dianne Pilkington er født i Wigan.

Folk fra Wigan kalles ofte nedsettende «paispisere» (pie eaters), antagelig referanse til gruvearbeiderne som måtte spise billige paier mens de jobbet.