Weston-super-Mare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Weston-super-Mare
Weston-super-Mare
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: North Somerset
Admin. grevskap: Somerset
Seremon. grevskap: Somerset
Status By (town)
Befolkning 71 758 (2001)

Weston-super-Mare er en kystby i Somerset, England. Den har 71 758 innbyggere (2001), og ligger ved Bristolkanalen, omkring 28 km sørvest for Bristol. Byen er kjent for sine sandstrender, som er populære badesteder selv om det ved lavvann kan være drøye halvannen kilometer fra strandlinjen til vannet.

Navnet Weston kommer fra angelsaksisk «west tun», «vestlig bosetning». Den beskrivende delen er uvanlig, da man har beholdt middelalderlatinens form, som betyr «på havet», men uttalen er endret.

Byen vokste i viktoriansk tid, da det ble populært å reise på ferie til sjøen. Sammen med Burnham-on-Sea tjente Weston på beliggenheten, nær både Bristol, Bath og det sørlige Wales. Da jernbanen kom begynte tusenvis av turister å komme til byen for kortere opphold. Birnbeck Pier ble ferdigstilt i 1867 for å gi et tilbud til alle de besøkende i form av spillehaller, teservering, tivoli og et fotostudio.

Den nye piren betød at mange besøkende ikke kom inn i sentrum. De startet derfor byggingen av Grand Pier, som ble åpnet i 1904 nær hovedgatene. Den var opprinnelig tenkt å bli 2,4 km lang. Den står fortsatt i forkortet form, men musikkteatret som sto på den er erstattet av kafeer og forskjellige underholdnignstilbud. Den 28. juli 2008 brant den ned til grunnen.

Etter første verdenskrig ble det bygget flere ting for turistene, som en vinterhage og paviljong, et utendørs svømmebasseng og en flyplass. Under andre verdenskrig ble mange som var evakuert fra andre steder innkvartert i byen. Weston ble bombet flere ganger, og deler av sentrum ble skadet.

Etter krigen kom en nedgangstid for Weston, såvel som for andre kystbyer. Etterhvert kom tilbudene om billige utenlandsreiser, og med nedleggelser innen mange industrier kunne færre arbeiderfamilier, som de fra gruvebyene i Wales, reise på ferie. Flere industrinæringer etablerte seg i byen, blant annet flyproduksjon. Med motorveien M5 i nærheten ble transportmulighetene bedret, og byen har fått flere industribedrifter, og mange innbyggere pendler til Bristol.

Turisttrafikken har aldri helt blitt borte, og sørger fortsatt for en del arbeidsplasser i Weston. Et helikoptermuseum, et maritimt opplevelsessenter og en miniatyrjernbane gir nye tilbud til besøkende.

Blant kjente personer fra Weston-super-Mare er John Cleese, Jeffrey Archer og Jill Dando.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Weston-super-Mare – bilder, video eller lyd