Wachowski-søsknene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lana Wachowski
Lilly Wachowski
Lana (til venstre) og Lilly Wachowski

Wachowski-søsknene er de to polsk-amerikanske søstrene Lana (tidligere Laurence «Larry») Wachowski (født 21. juni 1965) og Lilly (tidligere Andrew Paul «Andy») Wachowski (født 29. desember 1967). De er begge filmregissører og manusforfattere, og har regissert alle sine filmer sammen. De er mest kjent som skaperne av Matrix-trilogien.

I 2008 gjennomførte Lana et kjønnsskifte. Hun skiftet da navn fra «Larry» til «Lana» og «Wachowski-brødrene» har siden blitt omtalt som «Wachowski-søsknene» og liknende.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Søsknene er født og oppvokst i Chicago. Begge gikk på Whitney Young High, som er en high school som er kjent for å satse på blant annet de utøvende kunstarter. Begge begynte på universitetet etter high school, men ingen av dem fullførte universitetsutdannelsen. Før de fikk innpass i filmbransjen drev de en teppeforretning sammen og lagde tegneserier på fritiden.

Filmkarrieren deres startet da de skrev manus til Sylvester Stallone-filmen Leiemordere, som hadde premiere i 1995. Året etter hadde de premiere som regissører med filmen Bound, som ikke ble noen nevneverdig suksess. Likevel viste den at søsknene Wachowski hadde evnen til å fortelle visuelt fengende historier.

Etter Bound fikk de kontrakt med Warner Brothers om å regissere The Matrix. Dette filmprosjektet hadde de arbeidet med i flere år. Filmen ble en kjempesuksess med sine nyskapende effekter, blant annet bruk av bullet time, som gir seeren mulighet til å se hva som skjer innenfor et meget kort tidsrom ved hjelp av saktefilm og et kamera som tilsynelatende fortsatt beveger seg i normalt tempo.

Etter suksessen med The Matrix fikk de kontrakt med Warner Brothers om å lage oppfølgerne The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions. I den kontrakten fikk søsknene inn en svært uvanlig klausul om at de ikke behøver å stille opp i noen form for reklame eller intervju, eller for den saks skyld medvirke til ekstramateriale ved utgivelse av filmene på DVD. Samtidig innebar avtalen et meget stort honorar til begge søsknene. De to oppfølgerne fikk imidlertid en temmelig lunken mottagelse fra anmeldere og publikum.

Wachowski-søsknene er for øvrig opphavet til en rekke andre spille- og animasjonsfilmer samt videospill innenfor Matrix-universet.

Siden lanseringen av den tredje Matrix-filmen har det vært forholdsvis stille rundt søsknene, men de er blant annet oppført som produsenter for filmatiseringen av tegneserien V for vendetta med Natalie Portman og Hugo Weaving i hovedrollerne. Hugo Weaving er for øvrig skuespilleren som spiller «agent Smith» i Matrix-trilogien.

I samarbeid med J. Michael Straczynsk skapte søsknene TV-serien Sense8, som hadde premiere på Netflix i 2015.[1] Sammen skrev de manuset til alle de tolv episodene av første sesong, og regisserte syv av episodene. Lilly Wachowski var mindre involvert i produksjonen av andre og siste sesong, som ble skrevet av Lana Wachowski og Straczynski og hadde premiere i 2018.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Furuly, Jan Gunnar. «Matrix-skaperne står bak Netflix' største seriesatsing». Aftenposten. Besøkt 5. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]