Kempten (Allgäu)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kempten
Sicht auf Kempten Altstadt Neustadt.jpg

Flagg

Våpen

LandTyskland Tyskland
DelstatBayern Bayern
StatusKreisfreie Stadt
Postnummer87435
Retningsnummer0831
Areal63,28 km²[1]
Befolkning69 053[2] (2021)
Bef.tetthet1 091,23 innb./km²
Høyde o.h.674 meter
Nettsidewww.kempten.de
Kart
Kempten
47°44′00″N 10°19′00″Ø

Kempten er en by i den tyske delstaten Bayern i det sydlige Tyskland. Det bor ca. 68 000 innbyggere i byen, som ligger ved elven Iller i landskapet Allgäu.

De nærmeste nabolandene er Østerrike, Liechtenstein og Sveits, bare en times tid unna. Dette gjelder også storbyen München. Området i sør tiltrekker seg mange turister hvert år. Spesielt populært er det å sykle, gå turer, svømme, spille golf og stå på ski.

Ved at byen ble nevnt av den greske geografen Strabo, har denne byen det eldste skrevne bevis fra en tysk by.

I Det tysk-romerske rike, nærmere bestemt fra 1289 til 1803, var Kempten en riksby. Den var dessuten sete for ett av rikets fire fyrsteabbedier (se Kempten fyrsteabbedi).

I 1978 ble byen en universitetsby.

En uke i månedskiftet april-mai finner man den årlige jazz-festivalen som huser internasjonale band og solo-artister. Ellers tilbyr byen teater, festivaler, konserter og utendørs kino (i sommermånedene). Hele året er det store konserter i bigBOX, og rundt juletider er det – som i mange tyske byer – julemarked.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

DE-pahyl.svgDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.