Vladimir Fekete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vladimir Fekete
Født11. aug. 1955Rediger på Wikidata (68 år)
Bratislava
BeskjeftigelseKatolsk prest (1983–), katolsk biskop (2018–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedJohannes Paul II katolske universitet i Lublin
Comeniusuniversitetet i Bratislava
UtmerkelserHonorary Diploma of President of Azerbaijan Republic

Vladimir Fekete SDB (født 11. august 1955 i Bratislava i Tsjekkoslovakia) er en slovakisk ordensprest og apostolisk prefekt i Aserbajdsjan med sete i Baku.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter å ha studert matematikk og geologi ved fakultetet for naturvitenskap ved Comeniusuniversitetet i Bratislava, sluttet Vladimir Fekete seg til salesianerne og avla sine løfter den 15. februar 1975.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 30. januar 1983 ble han ordinert til prest av Berlins hjelpebiskop Wolfgang Weider.

Frem til det politiske omslaget i Tsjekkoslovakia i 1989 arbeidet han som geolog, men i det skjulte var han ungdomssjelesørger.

Han ble uteksaminert i katolsk teologi ved Universitetet i Wien (master, 1995) og ved Det katolske universitetet i Lublin (lisensiat, 1999). Fra 1999 til 2005 var Fekete provinsialsuperior for salesianerne i Slovakia. Etter å ha fullført videre didaktisk opplæring ved Università Pontificia Salesiana i Roma, var han novisemester fdor salesianerne i Poprad fra 2006.

Misjonssuperior: Pave Benedikt XVI utnevnte ham til superior for misjonen sui juris i Baku den 5. november 2009 og dermed øverste representant for den katolske kirke i Aserbajdsjan. Den 4. august 2011 ble han apostolisk prefekt for Aserbajdsjan med elevasjonen fra misjon sui juris til apostolisk prefektur.

Biskop i Aserbajdsjan[rediger | rediger kilde]

Pave Frans opphøyde ham til biskop den 8. desember 2017 ved å utnevne ham til titulærbiskop av Municipa. Han ble ordinert til biskop av kurieerkebiskop Paul Gallagher den 11. februar året etter. Medkonsekratorer var erkebiskopen av Bratislava, Stanislav Zvolenský, og den apostoliske nuntius i Hellas, erkebiskop Savio Hon Tai-Fai SDB.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ catholic-hierarchy.org fekete, lest 22. januar 2024