Villa Porto (Molina di Malo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Søyleraden er det eneste som eksisterer av villaen

Villa Porto i Molina di Malo (Vicenza) er en prosjektert villa av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Byggingen av villaen ble startet men aldri fullført.

Inngangsporten til gårdsrommet hvor søylene finnes
Villa Porto 20070717-7.jpg

De ti uvanlige mursteinssøylene som dominerer den store plassen på gården i Molina til Porto-familien, markerer første delen av ett gigantisk prosjekt som Palladio tenkte ut på vegne av Iseppo Porto. Iseppos navn er skrevet inn på basen for søylene sammen med årstallet 1572. Iseppo var en rik mann fra en av de viktigste familiene i Vicenza. Hans var gift med søster til Adriano og Marcantonio Thiene, som hadde engasjert Palladio til byggingen av Palazzo Thiene. Iseppo selv hadde også selv engasjert Palladio til sitt eget palass i Vicenza tyve år tidligere.

Materiale som finnes i arkiver forteller at disse søylene ikke var ment som en monumental barchessa, slik som ved Villa Pisani i Bagnolo, men til fasaden av selve hovedbygget.De korintiske søylene ville nådd over 13 meter. En kvartsirkelformet basis for en portiko var synlig frem til det nittenhundrede århundre. Den ville ha bunnet sammen hovedbygget med uthusene. Dette minner om to av palladios prosjekter som heller ikke ble fullført. Villa Mocenigo ved Brenta og Villa Thiehe ved Cicogna. Begge disse er inkludert i Quattro Libri. I planen over Iseppo Portos palass i Quattro Libri har Palladio interessant nok lagt inn en gigantisk sammensatt orden svært nær den ved villaen i Molina.

Iseppo døde i 1580 og det satte en stopper for byggingen av villaen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]