Villa Chiericati Porto Rigo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Palladios villaer i Veneto
Palladios villaer i Veneto
Villa Chiercati
LandItalia Italia
StedVancimuglio di Grumolo delle Abbadesse
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 20. sesjon i 1996. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker
Villa Chiericati Porto Rigo ligger i Italia
Villa Chiericati Porto Rigo
Palladios villaer i Veneto
Villa Chiericati Porto Rigo (Italia)
45°30′12″N 11°38′39″ØKoordinater: 45°30′12″N 11°38′39″Ø

Villa Chiericati i Vancimuglio di Grumolo delle Abbadesse like ved Vicenza er en villa designet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Den er en av villaene i Veneto som UNESCO har satt på sin liste over verdensarven.

Det var Giovanni Chiericati som startet byggingen av villaen. Han er bror av Girolamo Chiericati som Palladio bygget Palazzo Chiericati for. Palasset ble påbegynt bygget i 1550, villaen ble først påbegynt i 1554. Det ble ikke ferdig mens Giovanni levde, og Ludovico Porto anskaffet seg det i 1574. En av Palladios samarbeidspartnere, Domenico Groppino, ferdigstilte det i 1584. Det eksisterer signerte tegninger av prosjektet fra Palladios hånd, men han har antagelig ikke hatt kontroll med byggingen. Ett tegn på det er at søylene er uten entasis. Plasseringen av vinduer nær hjørnene er ett annet tegn på det ettersom Palladio advarer mot nettopp dette i Quattro Libri. Det ville svekke strukturen i hjørnene og tiden har gitt ham rett ettersom det finnes synlige skader.

Villaen har hatt betydning i Palladios utvikling. Det er her han for første gang benytter de greske templenes forhall knyttet til en villa. Dermed er denne villaen en forgjenger for La Rotunda og La Malcontenta.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]