Villa Valmarana Bressan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Palladios villaer i Veneto
Palladios villaer i Veneto
Villa Valmarana Bressan
LandItalia Italia
StedMonticello Conte Otto
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 20. sesjon i 1996. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker
Villa Valmarana Bressan ligger i Italia
Villa Valmarana Bressan
Palladios villaer i Veneto
Villa Valmarana Bressan (Italia)
45°36′26″N 11°35′04″ØKoordinater: 45°36′26″N 11°35′04″Ø

Villa Valmarana Bressan i Vigardolo di Monticello Conte Otto i provinsen Vicenza er en villa tegnet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Den er en av villaene i Veneto som UNESCO har satt på sin liste over verdensarven.

Palladios tegning av villaen (London, RIBA XVII/2r)

Tidlig på 1540-tallet tegnet Palladio en liten villa for fetterne Giuseppe og Antonio Valmarana. De hadde sammen arvet en eiendom i Vigardolo noen kilometer nord for Vicenza. Rommene er delt inn i to uavhengige leiligheter. De er plassert symmetrisk på hver sin side av villaen. Dette kan ha vært en nødvendig løsning ettersom det var to familier som skulle dele den.

Dette er et av Palladios aller første selvstendige arbeider. Det finnes flere tegninger fra Palladios hånd fra dette prosjektet, ett av dem (RIBA XVII/2r) er ett åpenbart forarbeid til det bygget som ble reist. Det er en del forskjeller mellom tegningen og det ferdige bygget. Disse skyldes antagelig vanskeligheter som dukket opp under selve byggeprosessen.

Fresker på veggen i den sentrale salen
Velbevarte fresker langs taket

Fragmentene av fresker som finnes på veggene viser at opprinnelig var villaens vegger dekket av fresker.

I denne bygningen finner vi for første gang noen av Palladios karakteristiske arkitektoniske trekk for første gang. Disponeringen av rommene følger lokal tradisjon. Proporsjonene mellom dem er som 2:3:5 (presis 12, 18 og 30 vicentinske fot) svarer til Villa Trissino i Cricoli. Sammen med den lokale tradisjonen har Palladio brakt inn elementer fra det antikke som han hadde sett under sitt besøk i roma i 1541. Disse trekkene finner vi blant annet i loggiaen og i serlianaen som forbinder salen med omgivelsene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]