Villa Angarano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Palladios villaer i Veneto
Palladios villaer i Veneto
Villa Angarano Bianchi Michiel slik den ser ut idag
LandItalia Italia
StedBassano del Grappa
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs 20. sesjon i 1996. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker
Villa Angarano ligger i Italia
Villa Angarano
Palladios villaer i Veneto
Villa Angarano (Italia)
45°46′50″N 11°43′25″ØKoordinater: 45°46′50″N 11°43′25″Ø

Villa Angarano eller Villa Angarano Bianchi Michiel er en villa i Bassano del Grappa i Italia. Den er en av villaene i Veneto som UNESCO har satt på sin liste over verdensarven. Det er ikke mye som gjenstår av den villaen Andrea Palladio tegnet for sin gode venn Giacomo Angarano. Barchessaene er alt som ble bygget av det Palladio tegnet. Det sentrale huset er tegnet av Baldassarre Longhena.


Palladios tegning viser hvordan arkitekten har tenkt to barchesser plassert som en U, med en hovedbygning som også strekker seg betydelig frem. Det er dokumentert at Giacomo bodde på en eksisterende bygning på stedet. Det er den sannsynlige grunnen til at barchessaene var det første som ble bygget. Arbeidet ble stoppet før det gamle huset skulle vært ombygget. Den ombyggingen skjedde senere, men da definitivt ikke etter Palladios tanker.

Det er ikke kjent med sikkerhet når huset ble tegnet, men tradisjonen sier at det var på slutten av 1540-tallet. Det kan også ha vært rundt 1554 når Giacomo arvet sin bror Marcantonio. Han fikk et par år etter dette dessuten offentlige verv i Vicenza. Giacomo var en av Palladios nære venner og svært interessert i arkitektur. Palladio dediserte den første halvdelen av Quattro Libri til ham. Hans svigerdatter ble enke, og Giacomo måtte da betale hennes medgift tilbake. Dette ledet til økonomiske problemer og villaen ble solgt til den venetianske patrisieren Giovanni Forment.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]