Villa Pojana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Palladios villaer i Veneto
Palladios villaer i Veneto
Villa Pojana
LandItalia Italia
StedPoiana Maggiore
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 20. sesjon i 1996. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker
Villa Pojana ligger i Italia
Villa Pojana
Palladios villaer i Veneto
Villa Pojana (Italia)
45°17′08″N 11°29′54″ØKoordinater: 45°17′08″N 11°29′54″Ø

Villa Pojana i Poiana Maggiore i Veneto er en villa designet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Den er en av villaene i Veneto som UNESCO har satt på sin liste over verdensarven.

Det var Bonifacio Poiana som bestilte villaen av Palladio. Han tilhørte en familie fra Vicenza som var blant de mest trofaste mot republikken Venezia. Sannsynligvis var det på slutten av 1540-tallet at Palladio tegnet villaen. Arbeidet gikk langsomt og dekoren var ferdig først i 1563. Malerne Bernardino India og Anselmo Canera og skulptøren Bartolomeo Ridolfi stod for utsmykningen.

Palladio planla en villa integrert med barchessa (uthus) for gårdsdriften. Dette viser både tegningene i Quattro Libri og signerte tegninger som finnes i London. Imidlertid er det bare barchessaen til venstre som er fullført.

Hovedetasjen domineres av en stor rektangulær hall med tønnehvelv (halvsylindrisk tak). På begge sider av hallen finnes det små rom. På Palladios vanlige maner er rommene symmetrisk plassert. De har alle sine egne buede tak. Inspirasjonen til de buede hvelvene har vært de antikke badene Palladio hadde besøkt i Roma. Også fasadens gesimser, tympanon og serliana har Palladio fått inspirasjon til fra Diocletians bad i Roma. Serliana i inngangen med de fem hullene (oculi) er inspirert av Bramante som hadde eksperimentert med dobbelt bue og fem hull. Fasaden er enkel og er uten de søylene som Palladio ofte benyttet i sine senere villaer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]