Villa Arnaldi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Villa Arnaldi i Meledo di Sarego

Villa Arnaldi i Meledo di Sarego (Vicenza) er et villaprosjekt av Andrea Palladio fra 1547 som aldri ble fullført. Bygget er idag i dårlig stand.

Skisse av Andrea Palladio, 1547–48. Vicenza, Biblioteca Civica Bertoliana
Detalj av fasaden
Plantegning (Verlato 1998)

Dette beskjedne bygget som åpenbart ikke er fullført gir ett unikt innblikk i prosessen som vi vanligvis bare kan se resultatet av i mange av Palladios villaer, prosessen med å omforme ett eksisterende bygg til ett med helt ny arkitektur.

Vincenzo Arnaldi. en av Vicenzas rikeste og mest inflydelsesrike personer, engasjerte i 1547 Andrea Palladio til å omforme 1400-talls landbrukseiendommen han akkurat hadde skaffet seg. Formålet med ombyggingen var å øke verdien av hensyn til en konflikt med en av de tidligere eierne. I 1565 ble den konflikten løst, og Arnaldi avsluttet umiddelbart ombyggingen. Han leide så ut huset uten tanke på å fullføre det.

En serie egenhendige tegninger gjør det mulig å følge utviklingen av arkitektens ideer for ombygging av de uregelmessige 1400-talls byggene. De illustrerer hans forsøk på å gjøre byggningsmassen regelmessig, og å finne en symmetri innen den nye romfordelingen. Huset ble organisert rundt en loggia med tre buer og mindre rektangulære åpninger på flankene. Disse åpningene eksisterer fortsatt, men er nå avblokkert. Han innrammet dessuten vinduene på sin vanlige måte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]