Villa Cornaro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Palladios villaer i Veneto
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
VillaCornaro 2007 07 14 front 1.jpg
Villa Cornaro
LandItalia Italia
StedPiombino Dese
Innskrevet1996
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
ReferanseUNESCO nr. 712
Villa Cornaro ligger i Italia
Villa Cornaro
Villa Cornaro (Italia)

Villa Cornaro i Piombino Dese i provinsen Padova er en villa designet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Den er en av villaene i Veneto som UNESCO har satt på sin liste over verdensarven.


Sett fra haven bak villaen
Den sentrale hallen har søyler og er dekorert med statuer
Plantegning (Ottavio Bertotti Scamozzi, 1781)

Den mektige venetianske patrisieren Giorgio Cornaro fikk bygget denne villaen. Arbeidet var igang i mars 1553, og alt i april året etter var bygningen saa langt ferdig at Palladio var til middag der. I juni overtok Cornaro og hans kone Elena formelt det ennå ikke ferdigstilte bygget. Ved overtagelsen var kun den sentrale delen av bygningen ferdig, og både loggiaens øvre etasje og fløyene måtte fremdeles bygges. Den øvre delen av loggiaen ble bygget i 1569 og 1588. På det siste tidspunktet var det Palladios elev Vincenzo Scamozzi som stod for byggingen.

For Palladio var dette oppdraget og det samtidige oppdraget med Villa Pisani i Montagnana et uttrykk for øket prestisje.

Villa Cornaro har en utforming og dekor som ligner på et palass. Det ligger ikke ved jordbruksarealene og driftsbygningene, men ut mot en gate. Denne villaen er ikke et bygg som er bygget for gårdsdrift slik de fleste av Palladios villaer er, det er en landlig bolig.

Den sentrale hallen har fire søyler og er dekorert med statuer. Mot gaten er det en smalere vestibyle og ut mot haven er det en loggia. På begge sider av hallen er det rom som er plassert symmetrisk.

Vanligvis er den øvre etasjen i Palladios villaer til bruk som lagerrom. Her er rommene brukt som bolig, mens rommene i hovedetasjen er til for å ta imot besøkende.

Tempelfronten på villaen går over to etasjer med søyler i begge etasjene. I dette ligner villaen loggiaen i Palazzo Chiericati som stammer fra samme tid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]