Villa Godi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Palladios villaer i Veneto
UNESCOs verdensarv Palladios villaer i Veneto
Villa Godi
LandItalia Italia
StedLugo di Vicenza
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 20. sesjon i 1996. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker

Villa Godi er en italiensk villa i Lugo di Vicenza bygget av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Den er en av villaene i Veneto som UNESCO har satt på sin liste over verdensarven. Det var hans første selvstendige oppdrag.

Inngangspartiet med tre buer inn til loggiaen

Villaen ble laget for de tre brødrene Girolamo, Pietro og Marcantonio Godi. Den ble påbegynt i 1537 og stod ferdig i 1542. Det er mest sannsynlig at dette oppdraget ble gitt ikke direkte til Palladio selv, men til det verkstedet til Gerolamo Pittoni og Giacomo da Porlezza hvor han var arkitekturspesialist. Oppdraget må ha vært en ombygning av den eksisterende hovedbygningen, et arbeid som hadde startet allerede i 1533. Dette var Palladios første villa. Palladio returnerte senere til Godi og omformet den sentrale salen. Fra det oppdraget eksisterer det en tegning fra Palladios hånd som viser hvordan han også har hatt innflytelse på freskene som ble malt ved at han tegnet inn de arkitektoniske delen av freskene i tegningen av salen.

Fasaden er enkel, nesten uten ornamenter. Enklere enn Palladio senere skulle gjøre sine villaer, men ett av de trekkene som han benyttet seg av mange ganger finner vi i de tre buene som leder inn til loggiaen. Vinduene i fasaden er ikke plassert med lik avstand, men når Palladio skulle ha villaen med i sin bok I Quattro Libri dell'Architettura plasserte han dem slik.

I hovedetasjen ligger den store salen. Salen var ifølge Palladio til for selskaper og banketter, var stedet for å fremføre komedier, for brylluper og tilsvarende tilstelninger. På begge sider er det en serie rom. Rommene er dekorert med fresker.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Palladio, Andrea (2002). I Quattro Libri dell'Architettura (Engelsk oversettelse av Robert Tavernor og Richard Schofield utg.). Cambridge Massachusetts, London. ISBN 0-262-66133-0. 

Rybczynski, Witold (2003). The Perfect House. London: Scribner. s. 1–10. ISBN 0-7432-2139-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]