Villa Pisani (Montagnana)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Palladios villaer i Veneto
UNESCOs verdensarv Palladios villaer i Veneto
Villa Pisani
LandItalia Italia
StedMontagnana
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 20. sesjon i 1996. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker
Villa Pisani ligger i Italia
Villa Pisani (Montagnana)
Palladios villaer i Veneto
Villa Pisani (Italia)
45°13′50″N 11°28′10″ØKoordinater: 45°13′50″N 11°28′10″Ø

Villa Pisani er en italiensk villa rett utenfor bymuren i Montagnana. Den er med blant villaene i Veneto som UNESCO har satt på sin liste over verdensarven.

Francesco Pisani var en mektig og innflytelsesrik venetiansk patrisier. Hans venn, Andrea Palladio, tegnet sannsynligvis i 1552 villaen for ham. Konstruksjonen var i hvert fall igang i september 1553 og arbeidet, medregnet de dekorative skulpturene, var ferdig i 1555. Villaen er helt uten de gårdsbruksfunksjonene som Palladios villaer stort sett har, og er med det sammen med plasseringen rett utenfor middelaldermurene i Montagnana like mye ett palass som en villa. Som i de samtidige prosjektene, Palazzo Chiericati og Villa Cornaro, har bygningen to etasjer med søyler og gavl.

Villaen sett fra havesiden
Gavlen

Annen etasje var til boligformål, mens første etasje var til dagliglivet og der hvor bønder som forpaktet jord kunne bli møtt. Det er en rekke ildsteder som forteller at dette ikke var et sted som var ment kun for sommerbruk. De to etasjene er like i grunnplan, men det er hvelvet tak i første etasje. Det er en sal med søyler slik som i Villa Cornaro. Den er dekorert med statuer av Alessandro Vittoria som illustrerer de fire årstider. Vittoria hadde også vært benyttet i Palazzo Thiene som Palladio bygget litt tidligere. Adkomst mellom etasjene er ved symmetriske ovale spiraltrapper. De er på hver sin side av loggiaen ut mot haven.

Bygningen er dekorert av en dorisk frise som strekker seg rundt hele bygningen uten avbrudd. På havesiden er det både en portiko og en loggia i andre etasje som skaper dybde i de ellers plane veggene.

Bygget er omtalt av Palladio i Quattro Libri, men selv om ingen signert tegning eksisterer er det mulig å fastslå at dette er en bearbeidelse etter prosjektets avslutning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]