Broen i Vigelandsanlegget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Broen i Vigelandsanlegget
Foto: 2012
Basisdata
KunstnerGustav Vigeland
ÅrUtformet 1925–1933, åpnet 1940
TypeMonumental gangbro i granitt med lykter og aktskulpturer i bronse samt fire søyler med øglefigurer i granitt
EierOslo kommune
Geografisk plassering
LandNorge
By:Oslo
MuseumVigelandsanlegget i Frognerparken
Kart
Broen i Vigelandsanlegget
59°55′34″N 10°42′13″Ø
 Broen i Vigelandsanlegget på Commons

Broen i Vigelandsanlegget er den monumentale broen i Gustav Vigelands utendørs skulpturanlegg i Frognerparken i Oslo. Broen er i granitt og 100 meter lang. Den er utsmykket med lykter og i alt 58 skulpturer i bronse på rekkverket. Skulpturene forestiller nakne barn, kvinner og menn i ulike positurer og sammenstillinger, deriblant den populære «Sinnataggen». I hjørnene av rekkverket er det reist fire åttekantede søyler med øglegrupper i granitt fra 1918–1930.

Brolegemet ligger over en eldre bro som ble anlagt over nordre og søndre Frognerdam i forbindelse med Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914. Skulpturene ble modellert fra 1925 til 1933 og montert i 1940. .

«Industrihallen» og broen over Frognerdammen som ble bygd i forbindelse med Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914. Hallen ble revet, og broen ble erstattet av Vigelands skulpturbro i løpet av 1930-tallet.

Barneplassen[rediger | rediger kilde]

Barneplassen sør for brua.

På sørsida av brua, ved den søndre dammen, ligger den sirkelformede Barneplassen med ni små barnefigurer i bronse, hvorav den midterste viser et ufødt barn. «Fosteret» ble stjålet i 1978.

Vigelandsanlegget består av «Hovedportalen» i øst (utenfor bildet), «Broen» med «Barneplassen», «Fontenen», «Monolittplatået» og «Livshjulet» i vest langs en 850 meter lange akse i Frognerparken.

Vigelandsanlegget omfatter 320 mål i Frognerparken og inneholder tilsammen 214 skulpturer i bronse og granitt, tretten smijernsporter og to bronsedører, med i alt nærmere 600 figurer. Parken er 850 meter lang, og skulpturene er gruppert i fem større enheter: «Hovedportalen», «Broen» med «Barneplassen», «Fontenen», «Monolittplatået» og «Livshjulet». Anlegget stod først ferdig rundt 1950.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]