Vendsyssel-Thy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vendsyssel-Thy
Skagen, Danmarks nordligste punkt
Geografi
PlasseringSkagerrak
Areal 4 686 km²
Lengde 194 kilometer
Bredde 71 kilometer
Høyeste punktKnøsen (136 moh.)
Administrasjon
LandDanmarks flagg Danmark
Største bosetningHjørring (25 780)
Demografi
Befolkning294 424 (2020)
Befolkningstetthet62,83 innb./km²
Posisjon
Kart
Vendsyssel-Thy
57°06′N 9°30′Ø

Den nordjyske øy med Thy i vest, Hanherred (Fjerritslev og Brovst) i midten, og det store landskapet Vendsyssel i øst.
Fra Kærsgård strand

Vendsyssel-Thy, eller Nørrejyske Ø, er den nest største øya i Danmark og er den delen av Jylland som ligger nord for Limfjorden. Den består av Vendsyssel, Hanherrederne og Thy. Området var delt mellom Nordjyllands Amt (Vendsyssel, det meste av Hanherrederne), Viborg Amt (vestligste del av Vester Hanherred, Thy) og Ringkjøbing Amt (Thyholm). Fra 2007 ble nesten hele området en del av Region Nordjylland, mens den sørligste delen, Thyholm, gikk til Region Midtjylland.

Selv om det geografisk sett er en øy, regnes området tradisjonelt ikke slik av danskene. Man snakker heller om de tre landsdelene Vendsyssel, Hanherred(erne) og Thy.

Området har et areal på 4 686 km², og i 2003 bodde det 306 373 innbyggere her. Her ligger blant annet Hanstholm, Hirtshals og Frederikshavn, som danskebåter fra Norge går til. Fiskeri- og turistbyen Skagen ligger lengst nord, med Grenen som nordligste punkt. Nørresundby er den nordlige delen av Aalborg, som stort sett ligger sør for Limfjorden.

Etter å ha vært landfast med resten av Jylland siden rundt 1100 ble området en øy igjen den 3. februar 1825, da en stormflo fra Nordsjøen brøt gjennom Agger Tange og skapte Agger Kanal. Sand la seg riktignok i denne kanalen, og den ble helt lukket igjen i 1877, men før den tid hadde Thyborøn Kanal blitt dannet litt lenger sør i forbindelse med en stormflo i 1862.

Veinettet er de senere år bygd ut med henblikk på å fjerne gjennomgangstrafikken fra befolkningsområdene og samtidig få 4- og 6- feltsveier forbi Ålborg, som er den største byen like syd for området og hvor E39 og E45 møtes fra Hirtshals respektive Frederikshavn. Andre større veiutbedringer pr. 2006 finnes langs riksveiene 11 og 29 som tar trafikk fra Hanstholm. En del av det mindre veinettet er merket som margerittruten og går i variert landskap.

Det er ferjeanløp fra Norge til Hanstholm, Hirtshals og Frederikshavn, og fra Sverige (Göteborg) til Frederikshavn.

Landskapet er i vest åpent og gir et forblåst inntrykk. Det er plantet lange trerekker mellom åkrene for å styre vinden. Mange steder er det plantet skog (noe av den som verneskog). Mot østsiden vedlikeholder skogen seg selv, og det kan drives hogst. Klitter, heder og sandmiler gjør landskapet nord for Hjørring og Fredrikshavn til et egnet mål for turister, men hele kysten mot Nordsjøen har store klitter og sandstrender. I Thy rekker beltet av verneskog på sandgrunn, klitter, heder og myr opp mot 15 km inn i landet, her ble Thy nasjonalpark opprettet i 2008.

Skagens Museum, Brøndums Hotel og Grenen med sitt særegne lys gir dagens besøkende et ekko av gullalderen i dansk og nordisk kunst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]