Uspenskijkatedralen (Moskva)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uspenskijkatedralen
Dormition (Kremlin).JPG
Område Tverskoy DistrictRediger på Wikidata
Bispedømme Moskva eparkiRediger på Wikidata
Arkitektur
Periode Russian architectureRediger på Wikidata
Arkitekt Aristotele Fioravanti, Aristotele FioravantiRediger på Wikidata
Byggematerialekalkstein
Beliggenhet
Kart
Uspenskijkatedralen
55°45′04″N 37°37′01″Ø

Uspenskijkatedralen (russisk: Успенский Собор) eller Maria himmelfart-katedralen er en katedral i Kreml i Moskva.

På 1300-tallet fikk metropolitten Peter overtalt Ivan I til å bygge en katedral etter modell av katedralen i Vladimir. Byggingen ble påbegynt i 1326. Året etter overtok Moskva som hovedstad i Vladimir-Suzdal.

På slutten av 1400-tallet var katedralen falleferdig, og i 1472 ble byggingen av en ny katedral påbegynt. To år senere ble katedralen ødelagt i et jordskjelv, en svært uheldig hendelse i Moskva.

Ivan III inviterte den italienske arkitekten Aristotele Fioravanti fra Bologna for å gjenoppbygge katedralen. Katedralen i Vladimir ble nok en gang modell for Uspenskijkatedralen i Moskva, og Fioravanti reiste derfor til Vladimir for å studere russiske byggetradisjoner. Gjenoppbyggingen tok til i 1475, og i 1479 ble den vigslet av metropolitten Gerontij.

Kroningen av Russlands første tsar, Ivan IV, fant sted i Uspenskijkatedralen i 1547. Fra 1721 foregikk kroningene av de russiske keiserne her. Insettingsritualene for nye metropolitter og patriarker fant også sted her, og de ble også gravlagt her.

De nye kommunistmyndighetene stengte katedralen i 1918, og i 1955 ble den gjenåpnet som museum. Siden 1990 har det igjen vært holdt gudstjenester her. Et hardnakket rykte sier at Stalin i dypeste hemmelighet arrangerte en gudstjeneste i katedralen høsten 1941, mens tyske tropper sto bare noen få mil fra Moskva. Gudstjenesten skal ha blitt holdt for å be Gud gripe inn og redde landet.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]