Uspenskijkatedralen (Moskva)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Uspenskijkatedralen (Moskva)
OmrådeTverskoy-distriktet
BispedømmeMoskva eparki
Byggeår1475
Arkitektur
PeriodeRussian architecture
ArkitektAristotele Fioravanti
Aristotele Fioravanti (statsborgerskap: Italia)
Byggematerialekalkstein
Beliggenhet
Kart
Uspenskijkatedralen
55°45′04″N 37°37′01″Ø

Uspenskijkatedralen (russisk: Успенский Собор) eller Maria himmelfart-katedralen er en katedral i Kreml i Moskva.

På 1300-tallet fikk metropolitten Peter overtalt Ivan I til å bygge en katedral etter modell av katedralen i Vladimir. Byggingen ble påbegynt i 1326. Året etter overtok Moskva som hovedstad i Vladimir-Suzdal.

På slutten av 1400-tallet var katedralen falleferdig, og i 1472 ble byggingen av en ny katedral påbegynt. To år senere ble katedralen ødelagt i et jordskjelv, en svært uheldig hendelse i Moskva.

Ivan III inviterte den italienske arkitekten Aristotele Fioravanti fra Bologna for å gjenoppbygge katedralen. Katedralen i Vladimir ble nok en gang modell for Uspenskijkatedralen i Moskva, og Fioravanti reiste derfor til Vladimir for å studere russiske byggetradisjoner. Gjenoppbyggingen tok til i 1475, og i 1479 ble den vigslet av metropolitten Gerontij.

Kroningen av Russlands første tsar, Ivan IV, fant sted i Uspenskijkatedralen i 1547. Fra 1721 foregikk kroningene av de russiske keiserne her. Insettingsritualene for nye metropolitter og patriarker fant også sted her, og de ble også gravlagt her.

De nye kommunistmyndighetene stengte katedralen i 1918, og i 1955 ble den gjenåpnet som museum. Siden 1990 har det igjen vært holdt gudstjenester her. Et hardnakket rykte sier at Stalin i dypeste hemmelighet arrangerte en gudstjeneste i katedralen høsten 1941, mens tyske tropper sto bare noen få mil fra Moskva. Gudstjenesten skal ha blitt holdt for å be Gud gripe inn og redde landet.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]