Kazan-katedralen (Moskva)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kazan-katedralen (Moskva)
Kazansky Cathedral in MSK.jpg
Den gjenoppbygde Kazan-katedralen.
Område MoskvaRediger på Wikidata
Bispedømme Moskva eparkiRediger på Wikidata
Arkitektur
Periode Russian architectureRediger på Wikidata
Byggematerialemurstein
Beliggenhet

Kazan-katedralen
55°45′19″N 37°37′09″Ø

Kazan-katedralen er en russisk-ortodoks kirke som ligger i det nordøstlige hjørnet av Den røde plass i Moskva. Dagens kirkebygg er en rekonstruksjon av den opprinnelige kirken, som ble ødelagt på ordre av Josef Stalin i 1936.

Den opprinnelige Kazan-katedralen[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige Kazan-katedralen, tegning fra 1882

Den opprinnelige katedralen ble påbegynte på tidlig 1630-tall for å markere Moskvas frigjøring fra polakkene, etter at de polske okkupantene var blitt fordrevet ut av en russisk hær av frivillige i den store urotiden.

Etter å ha jaget polakkene fra Moskva i 1612 mente fyrst Dmitrij Pozjarskij at suksessen skyldtes ikonet «Vår Frue av Kazan», som han hadde bedt til ved flere anledninger. Av private midler sørget Pozjarskij for å få satt opp en trekirke viet til jomfruen fra Kazan på Den røde plass i Moskva.

Etter at denne mindre kirken var blitt ødelagt i en brann i 1632 beordret tsaren kirken gjenoppbygget i stein. Den nye bygningen ble innviet i oktober 1636. Senere ble katedralen sentrum for det russiske skismaet, da dens sogneprest, erkeprest Avvakum, la kimen til det som skulle bli de gammeltroende.

Under Det russiske keiserdømmet ble det foretatt omfattende renovasjoner av katedralen, og disse ødela det opprinnelige designet. I perioden 1929–32 forsøkte man å rekonstruere den opprinnelige katedralen under ledelse av Pjotr Baranovskij, selv om ikke alle var enig i at den nye rekonstruksjonen var nøyaktig.

I 1936 ble Den røde plass ombygd med tanke på militærparader, og Stalin gav ordre om at plassen måtte renskes for kirker. Baranovskij gjorde sitt beste for å få reddet Kazan-katedralen, men måtte gi tapt. Han greide imidlertid å redde en annen av plassens kirker, Vasilijkatedralen.

Gjenoppbyggingen[rediger | rediger kilde]

Etter Sovjetunionens fall ble Kazan-katedralen den første av kirkene som kommunistene rev som ble fullstendig gjenoppbygget. Gjenoppbyggingen (1990–93) var basert på detaljerte målinger og fotografier av den opprinnelige katedralen, noe som Baranovskij hadde sørget for å få gjort før rivningen i 1936.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]