Voldsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For fjorden i Telemark med lignende navn, se Vollsfjorden.
Voldsfjorden sett fra Folkestad

Voldsfjorden, eller Voldafjorden, er en fjord i Volda kommune i Møre og Romsdal. Den er rundt 18 kilometer lang (29 kilometer inn til botnen av Austefjorden). Fjorden har innløp fra Rovdefjorden, mellom Riseneset og Berkneset, og går i sørøstlig retning til den deler seg i to mellom Homborset og Mek. Herfra går Kilsfjorden mot sørvest, og Austefjorden mot øst. Rundt halvveis inn i fjorden tar Dalsfjorden av mot sør.[1]

Voldsfjorden er med en største dybde på 697 meter (ved Voldshammaren) den dypeste av alle fjordene på Sunnmøre.

Kommunesenteret Volda ligger på østsida av fjorden, mens bygdene Lauvstad og Folkestad ligger på vestsida av fjorden. Det er fergeforbindelse mellom Volda og begge disse to bygdene.

E39 går langs vestsida av fjorden, fra Straumshamn i Kilsfjorden til Folkestad, og krysser fjorden via fergesambandet Volda-Folkestad, og fra Volda følger den fjorden rundt tre kilometer til den ved Ekset svinger nordøstover mot Ørsta. Riksvei 651 går rundt den indre delen av fjorden, fra Straumshamn østover til Fyrde i botnen av Austefjorden, og deretter utover nordsida av fjorden til Volda. Riksvei 652 fra Vanylven går langs vestsida av fjorden fra innløpet sørover til Lauvstad, hvor den krysser fjorden via fergesambandet Volda-Lauvstad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Voldsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk