Hjørungavåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjørungavåg
Minnesmerke over slaget ved Hjørungavåg
LandNorges flagg Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneHareid
Postnummer6063 Hjørungavåg
Areal0,78 km²
Befolkning715[a]
Bef.tetthet906,33 innb./km²
Kart
Hjørungavåg
62°21′20″N 6°04′19″Ø
Slaget i Hjørungavåg i Halfdan Egedius' strek.

Hjørungavåg er ei bygd med 932 innbyggere (2018) i Hareid kommune på Sunnmøre. Til bygda regnes da grunnkretsene Liavågen (630 innb.), Hjørungnes-Åsen-Overå (160 innb.) og Øvrelid-Alme (142 innb.). Tettstedet Hjørungavåg har 733 innbyggere (2018).

På historisk grunn[rediger | rediger kilde]

Ifølge Snorre slo leidangshæren til Håkon Jarl jomsvikingene og en dansk invasjonshær i et sted kalt Hjörungavágr i år 986. Mange har ment at det historiske Hjörungavágr var i Liavåg. I tråd med teorien skiftet bygda navn til Hjørungavåg. Et viktig bidrag til navneskiftet var at poståpneriet i Liavåg fikk navnet Hjørungavåg i 1897.  

Navneskiftet har medført at bygda er blitt tett koblet til slaget i Hjörungavágr, selv om det er mange meninger om hvor slaget egentig sto. Håkon jarl og sønnen Eiriks seier over den danske invasjonshæren, støttet av de beryktede jomsvikingene var et viktig skritt mot en reell rikssamling av Norge. Kommunen tok derfor initiativet til en storstilt tusenårsfest i 1986. Flere minnesmerker ble reist i Hjørungavåg, blant annet «Jarlebautaen» på Leira innerst i Liavågen og ikke minst Nasjonalmonumentet ved Overåsanden. Bygda er fra før svært rik på ulike gravfunn fra eldre tid.

Hjørungavåg-spelet[rediger | rediger kilde]

Sogespelet «Maktkamp ved Hjørungavåg» ble framført første gang i 1986 ved nasjonalmonumentet på Overåsanden i Hareid kommune for å markere 1000 års minnet for slaget ved Hjørungavåg. Handlingen i spelet er lagt til tiden før og under slaget mellom Håkon jarls hær og danehæren. Henning Sommerro har komponert musikken til spelet. Wibeke Knagenhjelm skrev manuskriptet som innbyr publikum til å ta del i maktkampen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]