Val videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Val landbruksskole»)
Val videregående skole
LandNorge
KommuneNærøysund
EierNorsk Luthersk Misjonssamband (1972)[1]
MedlemskapKristne Friskolers Forbund[2]
Nettstedvalskoler.no (no)
Beliggenhet
Kart
Val videregående skole
64°47′09″N 11°25′24″Ø

Val videregående skole (tidligere Val landbruksskole) er en kristen internatskole eid av misjonsorganisasjonen Norsk Luthersk Misjonssamband. Den ligger i Nærøysund i Trøndelag. Skolen tilbyr fire studieretninger innen naturbruk: Naturbruk, landbruk og gartnerifag, akvakultur, og hest- og hovslagerfag. Skolen har også eget meldingsblad kalt «Val-hilsen» som har eksistert siden 1977.

Historie[rediger | rediger kilde]

Eiendommen «Lilleval» var tidligere en del av den store jordegodset tilhørende Sverdrupfamilien på Lauga, hvor bl.a Georg Sverdrup trådte sine barnesko. Denne eiendommen omfattet store deler av jordbruksarealene i Ytternamdalen, inklusive Nærøya og kirka på Nærøya. Navnet Lilleval henspiller på den lille valen som skiller laugvågen fra Arnøyfjorden, i motsetning til valen på Storeval ca. 3 km lenger øst, som skiller Follafjorden fra Arnøyfjorden. Val landbruksskole ble etablert på Lilleval i 1916 av Åsmund Forfang, som en privat landbruksskole. Den ble overtatt av Nord-Trøndelag fylke to år senere, i 1918.

Det første fiskerifagkurset i landet ble etablert ved skolen i 1936. Søkningen til skolen avtok utover 1950-tallet. Fylkestinget i Nord-Trøndelag vedtok å selge skolen sist på 1960-tallet. Skolen ble solgt til Norsk Luthersk Misjonsamband 1. januar 1972. Skolen ble da i noen år drevet med ulike kurstilbud, blant annet i samarbeid med Nærøy kommune, før den i 1982 var tilbake som en fullverdig landbruksskole. De første kursene innen akvakultur ble gjennomført tidlig på 1980-tallet. Disse kursene dannet i neste omgang grunnlaget for de offentlige læreplanene innen akvakultur i videregående skole. Skolen er i dag den største i landet innen akvakultur på videregående nivå.

Omkring 1910 ble etableringen av bureisningspolitikken i Norge satt igang, blant annet her på skolen, under Ny Jord. Skolen byttet navn til Val videregående skole i 2000 og tok i bruk nytt undervisningsbygg høsten 2003.

Gårdsbruket[rediger | rediger kilde]

Det drives et aktivt gårdsbruk med både melk og storfekjøttproduksjon. Det produseres også slaktegris med kombinert gjeldpurke og fødeavdeling. Til skoleeiendommen ligger også en egen skog som drives for undervisningsformål. Val har 370 mål dyrka mark og 1400 mål produktiv skog. Kufjøset ble bygget i 1980. Gården har et landbruksverksted som er godtkjent som lærlingebedrift for landbruksmekanikere fra videregående skolen. De senere årene har det også kommet et nytt grisefjøs og egen ridehall.

Fiskeoppdrett[rediger | rediger kilde]

Skolen driver et aktivt fiskeoppdrett. De innehar en konsesjon på produksjon av laks og ørret. Dette foregår i Folla-fjorden med landbase i Hestvika.

Miljøet[rediger | rediger kilde]

Val videregående skole er kjent for godt miljø blant lærere, andre ansatte og elever. Det arrangeres turer i helgene, og det drives også bibelgrupper. Skolen arrangerer også diverse arrangementer for elevene gjennom hele året.

Rektorer[rediger | rediger kilde]

Elevrådsledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://val.vgs.no/om-val/.
  2. ^ kff.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]