Unitaid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNITAID
Grunnlegger(e)Frankrike, Brasil, Chile, Norge og Storbritannia
Stiftet2006
HovedkontorGenève Sveits Sveits
StabMarisol Touraine, president av UNITAID[1]
Lelio Marmora, Executive Director[2]
MetodeKjøp av medisiner via forhandlinger med farmasøytiske selskaper.
Omsetning1,3 milliarder dollar (pr. 2012), for det vesentligste gjennom solidaritetsavgift på flybilletter.
Nettstedwww.unitaid.org

UNITAID er en internasjonal stiftelse som jobber for anskaffelse og distribusjon av medisiner mot hiv/aids, malaria og tuberkulose. Organisasjonen ble stiftet i september 2006 etter et initiativ fra Frankrike og Brasil. For det vesentligste får organisasjonen økonomiske bidrag gjennom en «solidaritetsavgift» på flybilletter.[3][4]

Organisasjonen blir drevet fra WHO i Genève, noe som gir stor styrke i forhandlinger med farmasøytiske selskaper om lave priser for medisiner. UNITAID har ikke egne kanaler for distribusjon av medisinene, men støtter samarbeidsorganisasjonenes arbeid, blant annet The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, Clinton Foundation, Health Access Initiative eller WHO.

Historie[rediger | rediger kilde]

De politiske handlinger i forbindelse med stiftelsen av organisasjonen finnes i to store rapporter om innovativ finansiering: Report of the Technical Group on Innovative Financing Mechanisms ble formulert etter anmodning fra statslederne i Brasil, Chile, Frankrike og Spania og ble publisert i september 2004. I tillegg ble Landau-rapporten skrevet etter anmodning fra den franske presidenten Jacques Chirac og ble publisert i desember 2004. Dokumentene presenterte ulike muligheter for innovative finansieringsmekanismer, men begge understreket fordelene av skattebaserte modeller, så som stabilitet og forutsigbarhet.

Etter publiseringen av disse dokumentene henvendte landene seg til det internasjonale samfunnet for å få innspill.

Aktiviteter og målsetting[rediger | rediger kilde]

UNITAIDs primære formål er å sikre tilgang til medisiner mot de dødelige sykdommene hiv/aids, malaria og tuberkulose.

Delmålene er:

  • å forhandle lave priser for allerede eksisterende former for medisiner og å kjøpe dem i store mengder, og
  • å påskynde utvikling og masseproduksjon av spesielle legemidler som ikke eksisterer ennå, eller ikke er rimelige. Dette er for eksempel spesielt doserte pedriatriske medisiner for behandling av barn eller mennesker som har blitt resistente mot standardbehandlinger.[5]

I 2008 begynte UNITAID å undersøke mulighetene for en patent-pool[6] for å samle patenter til AIDS-medisiner slik at disse kunne bli produsert billigere for bruk i utviklingsland.[7] Patent-poolen ble autorisert av UNITAIDs styre i desember 2009,[8] og ble åpnet i oktober 2010 som en sveitsisk stiftelse.

UNITAID administrerer ikke distribusjonen av medisinene selv, men samarbeider med andre organisasjoner om dette.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Følgende land er medlemmer i organisasjonen:[9]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]