Clinton Foundation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clinton Foundation
Org.form501(c)(3)-organisasjon
Stiftet1997[1]
LandUSA
HovedkontorNew York
StyrelederBill Clinton
Grunnlegger(e)Bill Clinton
Antall ansatte 2 000
Donasjoner28 484 263 USD (2019)[2]
Omsetning213 729 786 USD (2016)
Nettstedwww.clintonfoundation.org (en)

The Clinton Foundation (etablert i 1997 som the William J. Clinton Foundation), og fra 2013, the Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation er en ideell organisasjon under section 501(c)(3) av USAs skattelovgivning. Stiftelsen ble etablert av forhenværende president Bill Clinton med hensikten å «styrke kapasiteten til folk i USA og resten av verden for å møte utfordringene av global avhengighet». Kontorene er plassert i New York City og Little Rock, Arkansas.

Frem til 2016 har stiftelsen samlet inn omkring 2 milliarder dollar fra amerikanske firma, utenlandske regjeringer og firma, politiske donorer og forskjellige andre grupper og enkeltpersoner. Mottak av midler fra rike givere har vært og er kontroversielt. Samtidig har stiftelsen fått anerkjennelse fra eksperter på filantropi og har mottatt tverrpolitisk støtte.

Humanitære gaver er ikke et hovedsatsingsområde for Clinton Foundation, som i stedet beholder det meste av pengene og ansetter for å drive sine egne bistandsprosjekter. I september 2016 fikk stiftelsen fire av fire mulige stjerner av organisasjonen Charity Navigator etter dens gjennomgang av stiftelsens regnskap. En annen overvåkingsorganisasjon, CharityWatch, sier at 88 % av stiftelsens penger går til veldedige formål og ga Clinton Foundation karakteren A for 2016. I 2015, med 223 millioner dollar i omsetning og med utgifter på 12 % av totalen brukte Clinton Foundation i overkant av 26 millioner dollar på administrasjon.

Stiftelsen er en offentlig organisasjon som hvem som helst kan donere penger til og er separat fra the Clinton Family Foundation, en privat organisasjon for Clintonfamiliens personlige filantropiske formål. Ifølge stiftelsens nettsted mottar hverken Bill Clinton eller hans datter Chelsea Clinton (begge styremedlemmer) noe honorar. Da Hillary Clinton var styremedlem mottok heller ikke hun noe honorar fra stiftelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Research Organization Registry Data (ROR release v1.19)[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://www.charitynavigator.org/index.cfm?bay=search.summary&orgid=6903&oldpage; besøksdato: 29. januar 2022.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]