Union Army

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
21st Michigan Infantry, et kompani av William Tecumseh Shermans veteraner.

Union Army var en landstyrke som kjempet for Unionen under Den amerikanske borgerkrigen.[1] Den bestod av en liten United States Army (regular army), supplert av et massivt antall av enheter fra Nordstatene som bestod av frivillige så vel som vernepliktige. Union Army kjempet og til slutt vant over den mindre Confederate States Army i løpet av krigen som varte fra 1861 til 1865. Omtrent 360 000 døde av alle mulige årsaker, mens 280 000 ble skadet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Større enheter[rediger | rediger kilde]

Union Army bestod av en rekke enheter som i hovedsak var organisert geografisk.

Militær divisjon
En samling av Departmenter som rapporterte til en befelshaver (for eksempel Military Division of the Mississippi, Middle Military Division, Military Division of the James). Military Divisions var tilsvarende regioner som er beskrevet av den moderne termen, Region.
Department
En organisasjon som dekket en definert region, inkludert ansvar for føderale installasjoner innen området og for feltarméene innenfor sine grenser. Det som er navngitt etter statsnavn refererer normalt til Sørstater som hadde blitt okkupert. Det var mer vanlig å navngi departementer etter elver (slik som Department of the Tennessee, Department of the Cumberland) eller regioner (Department of the Pacific, Department of New England, Department of the East, Department of the West, Middle Department).
Distrikter
En en underenhet av Department (for eksempel District of Cairo, District of East Tennessee). Det fantes også Subdistrikter for mindre regioner.
Armé
Kampstyrken som vanligvis, men ikke alltid, var tilordnet et distrikt eller departement, men som kunne operere over videre områder. Noen av de mest prominente arméene var:

Hver av disse arméene var normalt ledet av en Generalmajor. Typisk hadde lederen av et Department eller et Distrikt også en feltkommando over arméen med samme navn, men noen avarter innen rekkene fantes når dette ikke stemte, spesielt når en armé krysset geografiske grenser.

Regular army, den permanente United States Army, var ikke blandet inn i forskjellige enheter og formasjoner av Union Army, uten dannede egne militære enheter. Denne styrken var ganske liten i forhold til de statsorganiserte frivillige styrkene som utgjorde størsteparten av Union Army. En fjerdedelav den regulære hærens 42 000 soldater deserterte unner krigen.

Krigsskueplasser

Operasjoner under borgerkrigen var klart inndelt innenfor brede geografiske regioner kjent som krigsskueplasser. For oversikt over generelle hæroperasjoner og strategier, se artikler om hovedkrigsskueplassene, inkludert den vestlig og den østlige krigsskueplassen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ See, for example, usage in Grant, Preface p. 3.