William Tecumseh Sherman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Tecumseh Sherman
William tecumseh sherman.jpg
Født8. februar 1820
Lancaster
Død14. februar 1891 (71 år)
New York
GravlagtCalvary Cemetery
Ektefelle Ellen Ewing Sherman
Far Charles Robert Sherman
Søsken Charles Taylor Sherman, Hoyt Sherman, John Sherman
Barn Eleanor Sherman Thackara, Thomas Ewing Sherman
Utdannet ved United States Military Academy
Beskjeftigelse Offiser, advokat, bankier
NasjonalitetUSA
TroskapUSA
VåpenartUnion Army
Deltok iDen amerikanske borgerkrigen
Signatur
{{{navn}}}s signatur

William Tecumseh Sherman (født 8. februar 1820, død 14. februar 1891) var en amerikansk general, og etter den amerikanske borgerkrigen øverstkommanderende for den amerikanske hær.

Sherman gjorde seg først og fremst bemerket som general under borgerkrigen med sin «marsj til havet». Fra Tennessee førte han i 1864 sin hær ned gjennom Georgia, hvor han inntok Atlanta, som var et av sydstatenes viktigste knutepunkter. Beleiringen og det etterfølgende slaget om Atlanta er udødeliggjort i boken og filmen Tatt av vinden. Etter Atlanta var falt, fortsatte han østover og nådde like før jul 1864 Atlanterhavet. Underveis gjorde han seg både fryktet og forhatt blant sydstatenes borgere ved å etterlate seg et bredt belte av ødeleggelse. Han gikk ikke bare etter den svinnende motstanden fra sydstatshæren, men også etter å ødelegge infrastruktur og matproduksjon.

Etter den amerikanske borgerkrigen ble Sherman utnevnt til øverstkommanderende for den amerikanske hæren. I denne egenskapen var han en av hjernerne bak den endelige nedkjemping av indianerne, hvor han fulgte den samme hensynsløse taktikken som mot sydstatene.