Ullhåndskrabbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ullhåndskrabbe
Ullhåndskrabbe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eriocheir sinensis
H. Milne-Edwards, 1853
Norsk(e) navn: ulhåndskrabbe[1],
kinaullhåndskrabbe[2],
kinesisk ullhåndskrabbe[3]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Krepsdyr
Orden: Tifotkreps
Familie: Krabber
Slekt: Eriocheir
Habitat: estuarier
Utbredelse: Asia, introdusert i Europa og Nord-Amerika
Kokte ullhåndskrabber

Ullhåndskrabbe (Eriocheir sinensis, kinesisk: 大閘蟹; pinyin: Dà zhá xiè, eller shanghainesisk hårete krabbe: 上海毛蟹; Shànghǎi máo xiè) har fått sitt spesielle navn på grunn av dens store klør som er dekket med pels, og det kan se ut som den har votter. Krabbearten levde opprinnelig kun langs kysten i Øst-Asia fra Fujian i Kina til Korea i sør.

Krabben er en invaderende art og antagelig har den blitt ført til farvannene i nordlige Europa via ballastvannet i fraktskip. Siden har den spredd seg til i Nord-Amerika, Europa og er funnet på Sørlandet og i Drammensvassdraget i Norge[4]. I Danmark ble den første gang observert i 1927[5].

Krabben tåler både ferskvann og saltvann, spiser alt og er ikke kresen på vannkvalitet.

Ifølge Samarbeidsrådet for biologisk mangfold har krabben store økonomiske konsekvenser for fiskeindustrien ved at den fester seg i fiskegarn og spiser av fisk og åte. Den er meget konkurransedyktig og kan utkonkurrere flere arter.

Delikatesse[rediger | rediger kilde]

Krabben er en delikatesse innen det shanghainesiske kjøkken, og særlig priset er hunnens rogn. Krabbekjøttet anses å ha en «kjølende» (yin) effekt på kroppen. Særlig ettertraktet og kostbar er krabbene av denne arten fra Yangchengsjøen vest for Shanghai. De fleste yangchengkrabber fraktes til dyre restauranter i Shanghai eller Hongkong.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • É. Veilleux & Y. de Lafontaine (2007): Biological Synopsis of the Chinese Mitten Crab (Eriocheir sinensis). Canadian Manuscript Report of Fisheries and Aquatic Sciences 2812. Ed.: Fisheries and Oceans Canada Science Branch, Pacific Region, Pacific Biological Station Nanaimo, BC.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]