Ugo Cavallero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ugo Cavallero
Marshal Cavallero and Rommel.jpg
Født20. september 1880
Casale Monferrato
Død13. september 1943 (62 år)
Frascati
Beskjeftigelse Politiker, militær offiser
Parti Partito Nazionale Fascista
Nasjonalitet Kongedømmet Italia
Språk Italiensk
Utmerkelser Jernkorsets ridderkors, ridder av Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden

Ugo Cavallero (født 20. september 1880 i Casale Monferrato i Piemonte i Italia, død 13. september 1943) var en italiensk militær kommandant før og under den andre verdenskrig.

Cavallero en privilegert oppvekst som medlem av den italienske adelen. Etter å ha blitt uteksaminert fra krigsskolen, begynte Cavallero som fenrik i 1900 og han kjempet i Libya i 1913, under den italiensk-tyrkiske krig, og der ble han tildelt en bronsemedalje som var en del av den italienske medaljen for militær tapperhet. I 1915 ble Cavallero overført til den italienske overkommando.

Cavallero ble kjent glimrende organisator og taktiker og fikk graden brigadegeneral før han ble sjef for kontoret for militære operasjoner i den italienske overkommando i 1918. I denne stillingen var Cavallero ansvarlig for å forme planene som førte til italienske seire ved Piave og Vittorio Veneto under den første verdenskrig. I løpet av hans tid som sjef for planleggingen av den italienske generalstaben, utviklet han en antipati mot offiser Pietro Badoglio som senere var Italias statsminister.

Cavallero pensjonerte seg fra militæret i 1919, men han fikk tilbake stillingen igjen i 1925, da han ble statssekretær for diktator Benito Mussolinis. Cavallero var en engasjert fascist og ble innsatt som italiensk senator i 1926. Etter å ha forlatt militæret for andre gang, ble Cavallero involvert i handel og finans og han drev flere bedrifter gjennom hele 1920-tallet og på begynnelsen av 1930-årene.

Cavallero kom tilbake til militæret igjen for tredje og siste gang i 1937. da ble han forfremmet til generalløytnant og han ble gjort til kommandør av de kombinerte italienske styrkene i den italienske delen av Øst-Afrika i 1938 og han ble utnevnt til general i 1940. Etter at Italia kom med i andre verdenskrig i juni 1940 ble Cavallero gjort til kommandør for den italienske hæren som var utstasjonert i Albania. I oktober, da Italia invaderte Hellas, var han sjef for de invaderende italienske styrkene.

I desember samme året, erstattet han Pietro Badoglio som sjef for det italienske overkommando (Commando Supremo). Italienske militære aktiviteter i Hellas forble fremdeles en del av Cavallero sitt hovedansvar. Som sjef for den italienske overkommandoen, arbeidet Cavallero tett sammen med den tyske feltmarskalk Albert Kesselring og han ba ofte Kesselring om råd angående militære saker.

Cavallero ble forfremmet til marskalk av Italia (Maresciallo d'Italia) i 1942. Da tyskerne innvanderte Italia planla de å gjøre Cavallero til kommandør av de italienske militære styrkene som fremdeles var lojale til de fascistiske idealer. Men tyskerne mente at Cavallero hadde anti-fascistiske tendenser. Cavallero begikk selvmord den 13. september 1943, da han skjøt seg selv i hodet. Om han gjorde dette frivillig eller under tvang er fremdeles ikke avklart.