Tupolev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Public Stock Company Tupolev
Tupolew Logo.png
Red Wings Airlines Tupolev Tu-204-100.jpg
Org.formAllmennaksjeselskap
BransjeLuftfartøy
EtablertSovjetunionen 1922
HovedkontorRussland Moskva
LandRussland
Grunnlegger(e)Andrej Tupolev
Salgsinntekter2 179 953 000 russisk rubel
Omsetning25 507 293 000 russisk rubel (2017)
Nettstedwww.tupolev.ru

Tupolev (russisk: Туполев, offisielt Public Stock Company Tupolev) er et russisk flyutviklingsfirma med hovedkontor i Moskva. Firmaet har sin opprinnelse i et forsknings- og utviklingskontor som ble etablert i 1918. Tupolev har fra mellomkrigstiden vært en av de ledende i Sovjetunionen og Russland innen utvikling av både sivile og militære flytyper.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tupolev Tu-144, verdens første supersoniske passasjerfly

Tupolev OKB ble grunnlagt av Andrej Tupolev i 1922. Tupolev ANT-1 var Andrej Tupolevs første fly. Selskapet fungerte kun som design- og administrasjonsorgan, mens den faktiske produksjonen av fly foregikk, og foregår også i dag, hos andre selskaper. På 1920- og 1930-tallet fokuserte produsenten mye på utvikling av tyngre bombefly, noe som førte til at Tupolevs design var å se på som standarden innenfor sovjetisk, militær luftfart. Tupolev sto også for et av de viktigste bombeflyene for Sovjetunionen under andre verdenskrig; Tupolev Tu-2. Dette ble produsert fra 1942.

Ved krigens slutt utviklet Tupolev sitt første, interkontinentale bombefly; Tu-4, eller «Bull» som det ble kalt av NATO.

På 1960-tallet kjempet Sovjetunionen med andre europeiske og amerikanske nasjoner om å utvikle et kommersielt, supersonisk fly. Tupolev skulle bli verdens første produsent av denne typen fly med Tu-144. Men flytypen oppnådde ikke samme suksess som den anglofranske konkurrenten, Concorde.

Tupolev utviklet flere militære og kommersielle fly utover 1970-, 1980- og 1990-tallet, blant annet Tu-160.

Passasjerflyserie[rediger | rediger kilde]

Militære fly[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]