Tupolev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Public Stock Company Tupolev
Public Stock Company Tupolev
Org.formAllmennaksjeselskap
EtablertSovjetunionen 1922
HovedkontorRussland Moskva
BransjeLuftfartøy
Grunnlegger(e)Andrej Tupolev
Omsetning2 458 537 000 russisk rubel
Nettsidewww.tupolev.ru

Tupolev (russisk: Туполев, offisielt Public Stock Company Tupolev) er et russisk flyutviklingsfirma med hovedkontor i Moskva. Firmaet har sin opprinnelse i et forsknings- og utviklingskontor som ble etablert i 1918. Tupolev har fra mellomkrigstiden vært en av de ledende i Sovjetunionen og Russland innen utvikling av både sivile og militære flytyper.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tupolev Tu-144, verdens første supersoniske passasjerfly

Tupolev OKB ble grunnlagt av Andrej Tupolev i 1922. Tupolev ANT-1 var Andrej Tupolevs første fly. Selskapet fungerte kun som design- og administrasjonsorgan, mens den faktiske produksjonen av fly foregikk, og foregår også i dag, hos andre selskaper. På 1920- og 1930-tallet fokuserte produsenten mye på utvikling av tyngre bombefly, noe som førte til at Tupolevs design var å se på som standarden innenfor sovjetisk, militær luftfart. Tupolev sto også for et av de viktigste bombeflyene for Sovjetunionen under andre verdenskrig; Tupolev Tu-2. Dette ble produsert fra 1942.

Ved krigens slutt utviklet Tupolev sitt første, interkontinentale bombefly; Tu-4, eller «Bull» som det ble kalt av NATO.

På 1960-tallet kjempet Sovjetunionen med andre europeiske og amerikanske nasjoner om å utvikle et kommersielt, supersonisk fly. Tupolev skulle bli verdens første produsent av denne typen fly med Tu-144. Men flytypen oppnådde ikke samme suksess som den anglofranske konkurrenten, Concorde.

Tupolev utviklet flere militære og kommersielle fly utover 1970-, 1980- og 1990-tallet, blant annet Tu-160.

Passasjerflyserie[rediger | rediger kilde]

Militære fly[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]