Den katolske kirke i Eritrea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
St. Josefs-katedralen i Asmara, innviet i 1922, er Eritreas eldste katolske kirke.
Eparkiene (bispedømmene) i Eritrea: Asmara eparki i øst (rødt), Barentu eparki i vest, Keren eparki i nord.

Den katolske kirke er et av fire trossamfunn som er lovlig i Eritrea. De tre andre er den eritreisk-ortodokse kirke, islam og protestantisme. Drøye 150 000 innbyggere bekjenner seg til katolisismen. Med 3 % av befolkningen er katolisismen dermed betydelig mindre utbredt enn den eritreisk-ortodokse kirke og islam (begge på over 40 %).

De absolutt fleste katolikker i Eritrea hører til den etiopisk-katolske kirke (99,4 %). Eritrea er delt i tre etiopisk-katolske eparkier (bispedømmer) som ligger i Addis Abebas kirkeprovins:

De få latinsk-rituelle katolikkene i landet tas hånd om av de etiopisk-katolske prestene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første katolske jurisdiksjon i landet var det latinsk-rituelle apostoliske prefekturet Eritrea, som i 1894 ble utskilt fra det apostoliske vikariatet Egypt. Prefekturet ble i 1911 selv opphøyet til apostolisk vikariat med sete i Asmara. Under tiden som italiensk koloni bodde det et større antall romersk-katolikker i Eritrea (ca. 1000 i 1911, 76 000 i 1939), men de fleste av disse forlot landet etter andre verdenskrig.

1930 fikk Eritrea sin første etiopisk-katolske jurisdiksjon, ordinariatet Eritrea. Dette ble i 1951 opphøyet til apostolisk eksarkat Asmara og i 1961, etter den etiopiske anneksjonen av Eritrea, til eparki i den nyopprettede kirkeprovinsen Addis Abeba.

1995, to år etter Eritreas uavhengighet, ble de to nye etiopisk-katolske eparkiene Barentu og Keren ble opprettet. Samtidig ble det latinske vikariatet opphevet.

Internasjonale forbindelser[rediger | rediger kilde]

Leo Boccardi er per 2011 apostolisk nuntius til Eritrea og Sudan (med sete i Khartoum). Biskopene i Eritrea inngår i en felles bispekonferanse med Etiopia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]