Den katolske kirke i Egypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den katolske kirke i Egypt utgjør med 0,2 % en liten minoritet av befolkningen og er hovedsakelig representert ved den koptisk-katolske kirke. Som i resten av Nord-Afrika er islam den dominerende religionen, men Egypt er landet i Nord-Afrika med høyest andel av kristne (ca. 8 %), hvorav de fleste er koptisk-ortodokse.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Den katolske kirke i Egypt omfatter totalt tolv jurisdiksjoner (eparkier o.l.), fordelt over sju særkirker.
Patriarker[rediger | rediger kilde]

Én katolsk patriark har sitt sete i Egypt, nemlig den koptisk-katolske patriark av Alexandria (med sete i Kairo), for tiden Antonios Naguib (siden 2006). I tillegg bærer den melkittiske patriark av Antiokia (med sete i Damaskus) tittelen patriark av Alexandria som en ren æresbetegnelse. Det latinske titulærpatriarkatet Alexandria ble opphevet i 1964.

Historie[rediger | rediger kilde]

Patriarkatet Alexandria og hele Afrika var ett av oldkirkens fem patriarkater. Fra konsilet i Kalkedon (451) hørte mesteparten av Egypts kristne til den orientalsk-ortodokse koptiske kirke. Gjennom de islamske erobringene ble den koptiske kristendommen på 600-tallet i stor grad fortrengt av islam, men forble en viktig minoritet i landet. De 88 titulære bispesetene i dagens Egypt vitner om bispedømmene som regnes som å ha gått tapt.

Til tross for opprettelsen av det latinske patriarkatet Alexandria under korstogene fikk ikke den katolske kirke innpass i Egypt før 1741, da det ble opprettet et apostolisk vikariat for koptiske katolikker. Dette ble formelt i 1824 og faktisk i 1895 opphøyet til det koptisk-katolske patriarkatet Alexandria. Det romersk-katolske vikariatet Egypt ble utskilt fra vikariatet Syria, Egypt, Arabia og Kypros (med sete i Aleppo) i 1851. Det latinske titulærpatriarkatet Alexandria ble opphevet i 1964.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]