Jacaranda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jacaranda
Nomenklatur
Jacaranda mimosifolia
D. Don
Populærnavn
jacaranda,
jakaranda,
palisandertre
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familietrompettrefamilien
SlektJacaranda
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 2.3
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigAvhengig av lokale tiltak

VU — Sårbar

Økologi
Utbredelse: Sør-Amerika

Jacaranda (Jacaranda mimosifolia) er et løvfellende tre i trompettrefamilien.

Det blir opptil 20 m høyt der forholdene er gunstige, men i middelhavslandene blir det bare 8 m høyt. Barken er lysebrun og furet. Stammen er kort og opptil 40–50 cm i diameter. Bladene er dobbeltfinnete og opptil 40 cm lange. Blomstringen begynner ofte før løvsprett, og blomstene sitter i endestilte topper. Blomstene er blå, trompetformede og 5–6 cm lange. Frukten er oval, brun kapsel som er 6–8 cm lang. Den sprekker opp på langs så de vingede frøene kan spres med vinden.

Dette treslaget hører hjemme i Bolivia og nordvestlige Argentina, men plantes overalt i subtropiske strøk på grunn av det vakre løvet og den praktfulle blomstringen. Unge trær tåler ikke frost. Slekta Jacaranda omfatter nesten 50 arter, men de andre har ikke så stor betydning.

Veden er gulhvit, ganske myk, uten kvister og lett å bearbeide. Den brukes til snekring og fyringsved. Det sterkt fargede, harde virket som kalles jakaranda i tømmerhandelen kommer ikke fra denne arten, men fra treslag i slekta Dalbergia i erteblomstfamilien.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]