Hopp til innhold

Kalebasstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kalebasstre
Blad og umoden frukt
Nomenklatur
Crescentia cujete
L.
Populærnavn
kalebasstre
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familietrompettrefamilien
SlektCrescentia
Økologi
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Amerika

Kalebasstre (Crescentia cujete) er et lite, eviggrønt tre i trompettrefamilien.

Kalebasser fra Tabasco i Mexico

Det blir 6–10 m høy med ei bred krone og lange greiner. Bladene er tre- til sekskoblete, og småbladene er omvendt eggformede, helrandede, 4–26 cm lange og 1–7 cm brede. Blomsterstanden består av 1–2 blomster og dannes på stammen og bladløse greiner (kauliflori).

Begerrøret er todelt, 1,8–2,6 cm langt og glatt med noen kjertelhår. Kronrøret er trompetformet, håret, gult med purpur linjer, 4–7 cm langt og 3–4,5 cm bredt ytterst. Det er fem kronfliker som ender i en smal spiss. Fire fertile pollenbærere sitter i to par der det ene paret er lengre enn det andre. Det er også én steril pollenbærer, et staminodium. Fruktemnet er 4,5–6 cm langt med en lang griffel.

Blomstene er åpne om natta, har en emmen lukt og pollineres av flaggermus. Frukten er rund, 8–20 cm i diameter, med hardt, glatt skall og saftig fruktkjøtt som inneholder mange brune frø. Modningen tar lang tid, og frukten faller ikke av treet før etter 6–7 måneder. Fargen skifter fra grønn til gul under modningen, og når fruktene faller av er de rødgule.

Den naturlige utbredelsen er usikker, men antatt ville trær forekommer i sørlige Mexico og nordlige Mellom-Amerika der de vokser på savanner og i halvveis eviggrønn skog. Disse trærne har mindre, avlange frukter med tynnere skall. Tilsynelatende viltvoksende trær finnes i Colombia, så det kan tenkes at den naturlige utbredelsen strekker seg til nordlige Sør-Amerika. Kalebasstreet er vanlig dyrket i Mellom- og Sør-Amerika og andre tropiske områder, for eksempel Vest-Afrika og India. Forvillede trær vokser ofte i skogkanter, kratt og langs veger.

Tørkede fruktskall kalles kalebasser og brukes til å lage kopper, beholdere og musikkinstrumenter. Trevirket brukes til å lage skaft til redskap, spanter i båter og åk. Fruktkjøttet brukes til medisinske formål og skal ha avførende, mykgjørende, slimløsende og feberdempende virkning. Malte frø blandet med vann gir en forfriskende drikk. Kalebasstre må ikke forveksles med flaskegresskar (Lagenaria siceraria), en ettårig urt i gresskarfamilien der fruktene også brukes til kalebasser.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]