Afrikansk tulipantre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Afrikansk tulipantre
Nomenklatur
Spathodea campanulata
P. Beauv.
Populærnavn
afrikansk tulipantre,
tropisk tulipantre
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familietrompettrefamilien
SlektSpathodea
Økologi
Habitat: skog og savanne
Utbredelse: naturlig i tropisk Afrika; vanlig forvillet i andre varme strøk

Afrikansk tulipantre (Spathodea campanulata) er et tre i trompettrefamilien. Den er den eneste arten i slekta Spathodea.

Det er et middelsstort til stort tre som blir 10–35 meter høyt. Stammen er kort, og krona er avrundet. Barken på unge trær er lyst gulbrun og glatt, mens eldre trær har gråsvart, oppsprukket bark. Bladene sitter motsatt, eller mer sjeldent tre sammen i en krans; de er finnete, opptil 50 cm lange med 11–15 småblad. Hvert småblad er opptil 15 cm langt og 7,5 cm bredt; de er helrandede, tilspissede, mørkegrønne på oversiden og lysegrønne under med asymmetrisk basis og 7–8 par nerver.

Blomstene sitter i klaser ytterst på greinene, og blomsterknoppene er rustbrune. Blomstene er store, tvekjønnede og rødoransje med fem kronfliker, fire pollenbærere med oransje utvekster og en lang griffel. Det finnes også en form med gule blomster. Frukten er en avlang, mørkebrun, opprett kapsel som 15–25 cm lang. Den sprekker opp på langs så de vingede frøene kan spres med vind eller strømmende vann.

Noen steder blomster treet fem–seks måneder i tørketida, mens blomstringen andre steder kan strekke seg over hele året. Kapslene blir modne og åpner seg fem måneder etter blomstring. Pollineringen utføres av fugler, men blomstene besøkes også av insekter og flaggermus.

Afrikansk tulipantre vokser naturlig i tropisk løvfellende skog og savanne i Afrika mellom 12° nord og 12° sør. Det er avhengig av ganske mye nedbør, men tåler en tørketid på opptil seks måneder. Utbredelsen strekker seg fra Ghana og Angola i vest til Etiopia, Uganda og Zambia i øst.

På grunn av de vakre blomstene er arten plantet overalt i fuktige tropiske strøk. Greinene knekker lett i sterk vind, så treet anbefales ikke plantet langs gater og veier. Det produserer store mengder frø så noen få trær kan bli opphav til store bestander. Det kan også spre seg med rotskudd. Treslaget etablererer seg på brakkmark og i naturlig skog der det fortrenger annen vegetasjon. Det kan være et plagsomt ugras i kaffeplantasjer. Afrikansk tulipantre er tatt med i Verdens naturvernunions liste over de 100 mest skadelige invaderende artene i verden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]