Tecoma capensis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tecoma capensis
Nomenklatur
Tecoma capensis
Lindl.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familietrompettrefamilien
SlektTecoma
Økologi
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: sørlige Afrika

Tecoma capensis er en busk i trompettrefamilien.

Den har flere stammer og blir 2–3 m høy og mer enn 2,5 m bred. Veksten er enten klatrende eller halvveis opprett. Den er eviggrønn når den vokser i varmt klima, men kan miste bladene om vinteren i kjøligere klima. Bladene er finnete med 7–11 tannete småblad og sitter motsatt. Småbladene er 1,5–4,2 cm lange, 1–3 cm brede, elliptiske til halvrunde og tannete. Den har ikke slyngtråder.

Blomstene sitter mange sammen i klaser i bladhjørnene. Begerrøret er grønt, 5–7 mm langt med fem tenner. Kronrøret er oransje eller rødoransje, krumt, 3,5–5 cm langt med fem kronfliker. Det er fire pollenbærere som stikker ut av kronrøret. Griffelen stikker lenger ut enn pollenbærerne. Frukten er en linjeformet kapsel, 5–11 cm lang og 7–8 mm bred. Den åpner seg på langs og slipper ut vingete frø som spres med vinden.

Tecoma capensis vokser vilt i østlige Sør-Afrika (Limpopo, Mpumalanga og langs kysten i KwaZulu-Natal og Eastern Cape) og i Swaziland og Mosambik. Den er en vanlig hageplante i varme land og blir brukt både som klatreplante og i hekker. Det finnes kultivarer med gule og rosa blomster. Den forvilles ofte og regnes som en invaderende art i Cuba, Azorene, Madeira, Australia og New Zealand.

Denne arten blir ofte kalt Tecomaria capensis. Slekta Tecoma omfatter 10–14 arter. To av dem vokser i sørlige Afrika og resten i Amerika. Det er ingen morfologiske trekk som skiller de amerikanske og afrikanske artene, men molekylære studier antyder de afrikanske artene er mer slekt med Podranea enn med resten av Tecoma. De bør derfor kanskje bør regnes som en egen slekt, Tecomaria.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]