Triptan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Imiject (for subkutan injeksjon) er bedre kjent som Imigran i Norge, men mange kjenner det også under merkenavnet Imitrex. Virkestoffet er sumatriptan.

Triptaner er en gruppe farmakologisk aktive substanser som fungerer som serotoninreseptoragonister (5HT1B/1D) som binder seg til 5HT-reseptorer (5-hydroksytryptamin) i de kranielle arterielle åreveggene. Triptaner brukes først og fremst som anfallsmedisin mot kraftig primær hodepine, som migrene og noen typer trigeminal-autonome hodepiner, når vanlig analgetika/NSAIDer ikke har tilstrekkelig virkning.

Triptaner gir vasokonstriksjon i de store cerebrale og durale konduktanskarene. Triptaner er tilgjengelige i ulike former, blant annet som subkutan injeksjon (s.c.), nesespray, stikkpiller, smeltetabletter og vanlige tabletter. Triptaner er reseptbelagte.

Triptan undertrykker utvidelse av blodårer og ødem i blodårenes vegger, som anses å være en underliggende mekanisme for hodepineanfall. Det demper dessuten aktiviteten i hodets 5. hjernenerve, nervus trigeminus, som ofte er en del av hodepineproblemet. Dette er spesielt tilfelle ved migrene og klasehodepine.

Pasienter som bruker triptan regelmessig risikerer å utvikle medikamentoverforbrukshodepine (MOH).

Tilgjengelige triptaner[rediger | rediger kilde]

Det er opp til den enkelte legen/nevrologen å foreskrive hvilken type triptan som passer pasienten best. Subkutan injeksjon (som virker raskest) og nesespray kan brukes ved kraftige anfall eller ved fare for brekninger og oppkast, og også ved klasehodepine. Tabletter har tregere virkning enn de andre typene, men er ofte like effektive. Det er også individuelle forskjeller mellom de ulike triptanene.

Triptanene under er alle godkjent for blå-resept Triptaner markedsføres under ulike merkenavn, 6 av 7 er tilgjengelige i Norge.

Tilgjengelig som: Tabletter Smeltetabletter Stikkpiller Nesespray Subkutan injeksjon Merkenavn
Almotriptan Ja Nei Nei Nei Nei Almogran/Amignul/Almotrex/Axert
Eletriptan Ja Nei Nei Nei Nei Relpax/Eletriptan
Frovatriptan Ja Nei Nei Nei Nei Migard/Mylatrip/Tigreat/Frova
Naratriptan Ja Nei Nei Nei Nei Naramig/Naratriptan/Amerge
Rizatriptan Ja Ja Nei Nei Nei Maxalt/Rizatriptan
Sumatriptan Ja Nei Utgått Ja Ja Imigran/Imitrex/Migraitan/Sumatriptan/Sumax/Sumibril/Sumatriptan Succinate
Zolmitriptan Ja Ja Nei Ja Nei Zolmitriptan/Zomig

Sammenligning av triptaner[rediger | rediger kilde]

Effekt av ulike triptaner etter peroralt inntak (tabletter som svelges). Tmaks er tiden for maksimum virkning etter peroralt inntak. Det må ikke forveksles med tiden det tar før man får en virkning. Den er kortere. Halveringstiden (t1⁄2) sier noen om hvor lenge virkningen vil vare. Sulfonamid er tatt med som informasjon til de som måtte lide av sulfa-allergi.

Tabletter
Medikament Biotilgjengelighet (%) Start Tmaks Halveringstid Sulfonamid
Almotriptan tab.[1] ~70% 0,5–2 t. 1–3 t. 3–4 t. ja
Eletriptan tab.[1] 50% 30 min. 2 t. 4 t. nei
Frovatriptan tab.[1] 20%–30% 2–3 t. 2–4 t. 26 t. nei
Naratriptan tab.[1] 70% 1–3 t. 2–3 t. 6 t. ja
Rizatriptan tab.[1] 45% 0,5–2 t. 1–1,5 t. 2–3 t. nei
Sumatriptan tab.[1] ~15% 20–30 min. 2,5 t. 2,5 t. ja
Zolmitriptan tab.[1] 40% 45 min. 2 t. 3 t. nei
Nesespray
Medikament Biotilgjengelighet (%) Start Tmaks Halveringstid Sulfonamid
Sumatriptan nas.[1] ~17% 15 min. 1 t. 2 t. ja
Zolmitriptan nas.[1] 41% 15 min. 3 t. 3 t. nei
Subkutan injeksjon
Medikament Biotilgjengelighet (%) Start Tmaks Halveringstid Sulfonamid
Sumatriptan s.c.[1] 97% 10 min. 0,25 t. 2 t. ja

Det tar normalt 20–60 minutter før tabletter som inntas peroralt begynner å virke, men dette varierer med både virkestoffet og individet. Smeltetabletter er typisk raskere enn vanlige tabletter. For mange kan det allikevel ta lenger tid, siden mange andre ting også påvirker tablettens virkemåte. Stikkpiller er ikke lenger aktuelle i Norge. Nesespray virker hurtigere enn både tabletter og smeltetabletter. Hurtigst virkning får pasientene av subkutan injeksjon (s.c.).

Det er kjent at rizatriptan vil ha cirka 1 time forsinket effekt ved samtidig inntak av mat. Likeledes er det kjent at eletriptan kan ha økt konsentrasjonen når den inntas sammen med fettrikt kost, noe som kan øke graden av bivirkninger. Det har også blitt dokumentert at eletriptan (40 mg) er effektiv som korttids profylakse mot klasehodepine.[2]

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

Triptaner har relativt like bivirkninger og de fleste er milde og kortvarige. Naratriptan skiller seg noe ut, gjennom å ha færre bivirkninger og noe mindre effekt enn de andre. Den mest vanlige bivirkningen er en sammensnørende eller klemmende fornemmelse i halsen og/eller brystet, noe som opptrer hos cirka 5 % av pasientene (men det har ingen sammenheng med hjertet). Dette er en bivirkning som ansees som ufarlig. Noen kan også få en prikkende eller stikkende følelse, varmefølelse i deler av kroppen, og/eller føle seg litt svimle og av og til litt kvalme.

Langvarig regelmessig bruk vil kunne føre til medikamentoverforbrukshodepine (MOH). Normalt anbefales ikke bruk av triptaner over mer enn 9 dager i strekk.[1]

Nye medisiner[rediger | rediger kilde]

Reyvow (lasmiditan) er en ny type oralt administrert migrenemedisin, en 5-HT antagonist (se ditaner) som ikke trekker sammen blodårene, slik triptaner gjør. Dette gjør medikamentet anvendelig for individer som har hatt hjerneslag eller lider av hjerteproblemer. Dette er pasienter som til nå ikke har kunnet benytte triptaner. Det er derfor forventet at så mange som 1/3 av alle dem som lider av migrene vil nyte godt av den nye medisinen. Preparatet ble godkjent av FDA den 11. oktober 2019, men det advares mot at den nye medisinen kan påvirke evnen til å kjøre bil. Pasientene advares mot å kjøre i inntil 8 timer.[3][4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k ODPRN (2014) Triptans for Migraine Therapy: Environmental Scan and Local/Historical Context. Ontario Drug Policy Research Network. Besøkt 2018-12-28
  2. ^ Zebenholzer, K., Wöber, C., Vigl, M., & Wessely, P. (2004). Eletriptan for the short‐term prophylaxis of cluster headache. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 44(4), 361-364.
  3. ^ Angie Glaser (2019) New Migraine Med Approved To Relieve Attack Pain – Reyvow. MigraineAgain, Oct 11, 2019. Besøkt 2019-10-13.
  4. ^ Reuter U, Israel H, Neeb L. The pharmacological profile and clinical prospects of the oral 5-HT1F receptor agonist lasmiditan in the acute treatment of migraine. Ther Adv Neurol Disord. 2015;8(1):46–54. doi:10.1177/1756285614562419

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rothrock, J. F., & Morey, V. (2011). Mixing triptans: Patient satisfaction. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 51(1), 135-140.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]