Tablett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tablett (tabuletta) er en legemiddelform beregnet til å tas gjennom munnen.[1] Tabletter er den mest vanlige legemiddelformen; de består typisk av en blanding av aktive substanser og hjelpestoffer, vanligvis i pulverform som er komprimert. De vanligste hjelpestoffene i tabletter er fyllstoff, bindemiddel, sprengmiddel og smøremiddel.

Tabletten hadde en forløper, Terea sigillata, som betyr forseglet jord og som var kjent i gresk medisin. Moderne tabletter er kjent fra 1843.

I dagligtale omtales ofte tabletter noe upresist, som piller.

Smeltetabletter[rediger | rediger kilde]

Smeltetabletter er tabletter som løser seg raskt i spyttet i munnen, noe som gjør dem lette å svelge. De er spesielt egnet for pasienter som har problemer med å ta vanlige tabletter, slik som barn, eldre og sengeliggende. De første smeltetablettene dukket opp i markedet på 1980-tallet. Per definisjon er «smeltetabletter er frysetørrede preparater eller tabletter med hurtig frisetting av legemidlet. De er beregnet til å plasseres på tungen eller eventuelt å dispergeres, eller oppløses i vann før bruk».[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ tablett; Store medisinske leksikon
  2. ^ Norsk legemiddelstandard 2011. [1] (24.7.2011).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.