Nesespray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dråpesky fra nesespray

Nesespray eller nasalspray er en fellesbetegnelse for ulike lettflytende substanser som sprutes (sprayes) inn i nesen, enten som et løsemiddel for mucus (snørr, tett nese), tette bihuler, antihistaminer eller som smertestillende middel mot spesielt kraftig primærhodepine. Sprayflasken er gjerne ganske liten og utrustet med en enkel mekanisk pumpemekanisme som leverer en tilmålt dose når den presses inn. Dysen er ofte laget slik at den finfordeler væsken som ørsmå dråper i nesen.

De aller fleste nesesprayer mot mucus består av lettflytende reseptfrie legemidler som skal brukes i et begrenset tidsrom, men det finnes også ufarlige saltvannsløsninger som kan brukes til å løse opp enkle tilfeller av mucus. Saltvann har ingen tidsbegrensning på bruken, men er ikke like effektiv. Reseptbelagt nesespray skal brukes slik legen foreskriver den.

Mot enkelte typer spesielt kraftig hodepine, som noen tilfeller av migrene og enkelte typer trigeminal-autonome hodepiner, kan triptaner tilføres som smertestillende nesespray. Dette gjelder blant annet sumatriptan og zolmitriptan, som begge er reseptbelagt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]