Trengereid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trengereid
Foto: Svein Harkestad
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneBergen
Postnummer5263
Areal0,19 km²[1]
Befolkning212[1] (2019)
Bef.tetthet1 115,79 innb./km²
Høyde o.h.66 meter
Kart
Trengereid
60°25′40″N 5°37′24″Ø

Trengereid er en bygd og et tettsted i bydelen Arna i Bergen kommune. Etter SSBs definisjon av tettsteder er Trengereid fra 2021 ikke å regne som tettsted, siden bygden da hadde mindre enn 200 innbyggere.

Tradisjonelt var det to gårdsbruk som delte Trengereid i to langs Manndalselva som følger Trengereiddalen. Det er drevet gårdsbruk på Trengereid i lange tider. I dag er det ikke aktivt jordbruk der. Kråmyrane naturreservat ligger i utmarken til de to gårdsbrukene.

Industri[rediger | rediger kilde]

I 1895 etablerte Johan Jebsen Trengereid Fabrikker der. Fabrikken drev med bånd- og lisseproduksjon, og hadde eget kraftverk med rørgate fra Skulstadvatnet. Trengereid kraftverk er modernisert og overtatt av Eviny.

Der var tidligere gruvedrift i Risnes gruver, hvor det ble drevet utvinning av kalk.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Øverst på Trengereid ligger en rundkjøring som fordeler trafikk mellom Hardangervegen som også består av nasjonal turistvei om Hardanger østover, Europavei 16 nordøstover om Voss, vestover til Bergen sentrum eller via omkjøringsvei ned Trengereidsvingane.

Trengereid stasjon på jernbanestrekningen BergenVossMyrdal ligger nederst i bygden. Dette var opprinnelig en stasjon på Vossebanen.

Skole og kapell[rediger | rediger kilde]

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Trengereid er utgangspunkt for flere fjellturer til Bergens aller østligste fjell. Trollabotshaugen, Krånipa og Trengereidhotten eller Gullfjellet opp fra Gullbotn ovenfor Trengereid. Også Hananipa med toppunktet i Vaksdal har oppstigning fra Trengereid.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå.