Tranebærmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tranebærmåler
Tranebærmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carsia sororiata
Hübner, 1813
Norsk(e) navn: tranebærmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Carsia
Habitat: myrer
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Tranebærmåler (Carsia sororiata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 19 – 24 mm), slank, grå måler. Den kan kjennes på forvingenes spisse form, de to mørke tverrbåndene og særlig på de skarpt røde flekkene i vingenes ytre del. Forvingen er grå, tilspisset ytterst, i den ytre delen med to jevnbrede, mørkere bånd. Disse bukter seg sterkt og møtes ofte i den bakerste halvdelen av vingen. Det ytterste båndet har to tannformede utbuktninger, ved hver av disse er det en diffus, skarpt brunrød eller rød flekk. Det ser ut som om det er sølt blod på vingen, de to flekkene gror ofte sammen til én. Bakvingen er silkeaktig lysgrå. Larven er naken, lang og slank, på ryggen varmt gulbrun med diffuse, blå flekker, på sidene med en skinnende hvit lengdestripe. Buken er gråaktig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på myrer og fuktige heier. Larvene lever på blomster og blader av forskjellige dvergbusker, slik som tranebær, tyttebær, blokkebær, åkerbær og krekling. De voksne målerne flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes både i Europa, i Nord-Asia og over store deler av Nord-Amerika. I Norge er den funnet over hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]