Sodd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Trøndersodd)
Hopp til navigering Hopp til søk

Sodd er en suppelignende rett med kjøttboller, poteter, gulrøtter og fåre- og storfekjøtt. Potetene (og helst gulrøttene) kokes separat før de blandes i soddet.

Sodd er «nasjonalretten» for trøndere og har vært festmat i Trøndelag i lange tider (dåp, konfirmasjon og bryllup). I Inntrøndelag er det vanlig at det spises skjenning – en type flatbrød – til sodd.

Sodd er en suppelignende rett, men der en suppe er kokt i samme kjele, varmes alle ingrediensene i soddet separat og anrettes på tallerkenen før søet helles over. Til drikke serveres vanligvis øl, gjerne hjemmebrygget, eller ingefærøl. Vann og hjemmelaget ripssaft er også vanlig flytende tilbehør.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sodd er beskrevet i Håkon den godes saga fra 1200-tallet.[1] På 1800-tallet var sodd av hestekjøtt regnet som festmat over store deler av landet, blant annet på Hedmarken, men også i Oslo-områdene.

Trøndersodd[rediger | rediger kilde]

Tidligere var sodd vanlig mat over store deler av Norge, men er etter hvert blitt noe av en nasjonalrett for trøndere. Det har vært festmat og nattmat i Trøndelag i lange tider (dåp, konfirmasjon og bryllup). I Inntrøndelag er det vanlig at det spises skjenning – en type flatbrød – til sodd. I Orkdal kalte de kjøttbollene for perra, og melbollene de drøyde soddet med ble kalt auka.[trenger referanse]

Trøndere liker ikke å betegne soddet som en suppe, de sier «Sodd e sodd!» For utenforstående er det nok enklere å betegne dette som suppe. Forskjellen er at mens en suppe er kokt i samme kjele, kokes alle ingrediensene i soddet separat, anrettes på tallerkenen før søet helles over. Til drikke serveres vanligvis øl, gjerne hjemmebrygget, eller ingefærøl. Før i tiden, da det var storlag og skulle være ekstra fint, serverte man gjerne ingefærøl og vørterøl blandet «hært om hært». Vann og hjemmelaget ripssaft er også vanlig flytende tilbehør.[trenger referanse]

Ulike typer sodd produsert for salg i Trøndelag:

 • Inderøysodd
 • Innherredsodd
 • Trondhjemsodd

På 1800-tallet var sodd av hestekjøtt regnet som festmat over store deler av landet, blant annet på Hedmarken, men også i Oslo-områdene.[trenger referanse]

Høsten 2012 ble innholdet i kjøttboller fra en produsent debattert da det ble kjent at de besto av "50 prosent kyllingkjøtt". Striden gikk dels på en Facebookgruppe[2], dels en på blogg[3], og dels i aviser og da spesielt i trøndelagsavisa Adressa[4]. Sodd-debatten endte opp med en registrering av Festsodd under Matmerk.[5] Ifølge Soddloven skal soddkjøttet inneholde minst 1/3 fårekjøtt og lages kun av får og storfe. Soddbollene skal minimum ha 50 prosent får og skal inneholde kun får, storfe, helmelk, fløte, salt, muskat og potetmel. Én liter festsodd fra Trøndelag skal inneholde minst 250 gram kjøttboller og 120 gram kokt kjøtt. I tillegg skal man ha 10 prosent soddfett og kjøttkraft. I tillegg skal Festsodd kun produseres i Trøndelag.


«Festsodd fra Trøndelag»[rediger | rediger kilde]

«Festsodd fra Trøndelag» er fra 17. oktober 2012 en beskyttet geografisk betegnelse for sodd fra Trøndelag.[1] Det består av soddboller laget av fårekjøtt og storfekjøtt, terninger av kokt fårekjøtt og storfekjøtt, fett, kraft og salt. Kjøttet til soddbollene tilsettes potetmel, helmelk, fløte, ingefær og muskat. Soddet skal smake av får og muskat.

Soddkokeran[rediger | rediger kilde]

Soddkokeran er rettmessig bruker av merkingen «Festsodd fra Trøndelag».[1] Soddkokeran består av:[6]

 • Inderøy Slakteri AS
 • Thoresen slakterforr AS
 • Dullum Slakteri AS 

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c FOR 2012-10-17 nr 976: Forskrift om beskyttelse av Festsodd fra Trøndelag som geografisk betegnelse – Lovdata 16. oktober 2012
 2. ^ «Soddloven av 17.10.2012». 
 3. ^ «Forskriftsmessig sodd». Steinkjerleksikonet. 23. oktober 2012. 
 4. ^ carl alfred dahl (20. september 2012). «Raser over kylling i soddet». Adresseavisen. 
 5. ^ «Forskrift om beskyttelse av Festsodd fra Trøndelag som geografisk betegnelse». Lovdata. 19. oktober 2012. 
 6. ^ «Festsodd godkjent av Matmerk». Inderøy Slakteri AS. 4. november 2012. Besøkt 2. mai 2015. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]