Potetmel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Potetmel.

Potetmel lages av poteter som er knust til en masse. Massen blir skylt i vann. Vannet som benyttes i skylleprosessen blir så stående til potetstoffet faller til bunnen. Vannet helles bort og deretter blir potetstoffet tørket og blir da potetmel. Potetmel inneholder hovedsakelig stivelse, men også noe protein.

Potetmel brukes i matlaging til jevning av sauser og til andre matretter som har behov for et bindemiddel. Jødene bruker potetmel i den jødiske påsken som erstatning for stivelse i kornprodukter da de ikke har lov å spise det i høytiden.

Potetmel har en rekke gode egenskaper og flere konkrete nytteverdier i matlaging. Potetmel egner seg godt i sukkerbrød, da den absorberer og holder på fuktigheten i større grad enn hvetemel, og lager derfor en kake med en lettere tekstur.

Stivelsen i potetmelet gjør at sauser, kompotter og gryter tykner. Potetmelet gjør også pannekaker og vafler sprøere på grunn av potetstivelsen.

Potetmel binder fuktighet. Potetmel består av mange små stivelseskorn, som har evnen til å svelle i vann. For at svellingen skal starte må stivelseskornene ødelegges, og varme eller mekanisk energi i kombinasjon med vann er den vanligste metoden.

Potetmel egner seg til både kaker, desserter, supper og paier.

Potetmel kan også brukes som babypudder.[1]

Potetmel er et helt glutenfritt produkt og er dermed trygt å servere glutenallergikere, også kalt cøliakere. Mange opplever at bakevarer uten gluten kan være vanskelige å få faste og fine, men stivelsen i potetmelet gjør jobben som bindemiddel.

Potetmel kan brukes til mer enn matlaging og dukker ofte opp i sammenheng med kjerringråd. Eksempler på dette er at potetmel blant annet skal hjelpe på støle muskler, og at potetmel kan ta knekken på både kviser og rødvinsflekker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Aldri mer sår babyhud». HOFF Potetmel. Besøkt 9. mars 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]