Johan Caspar de Cicignon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Caspar de Cicignon
Kobberstikk fra 1674, Willem van der Laegh / Karel van Mander III. Statens Museum for Kunst
Fødtca. 1625[1]Rediger på Wikidata
Oberwampach
Død12. des. 1696[2][3][4]Rediger på Wikidata
Trosvig[5]
BeskjeftigelseMilitæringeniør, byplanlegger, offiser Rediger på Wikidata
BarnFrederik Christopher de Cicignon
NasjonalitetNorge
UtmerkelserRidder av Dannebrogordenen

Fragment av Cicignons gravmonument, nå i Fredrikstad Museum

Johan Caspar de Cicignon (født ca. 1625 i Oberwampach i Luxemburg, død 12. desember 1696 i Fredrikstad) var en luxemburgsk adelsmann som tjenestegjorde som dansk-norsk general, ingeniør og byplanlegger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cicignon hørte til en fransk adelig slekt som eide gods i Lorraine og Luxembourg.

Offiser[rediger | rediger kilde]

I 1657 ble han dansk offiser. I 1660-årene ble han utnevnt til kommandant ved Bergenhus festning.

Senere kom han over i stridende tjeneste. Etter slaget ved Lund i Sverige i desember 1676 måtte han tåle kritikk for svak taktisk ledelse, og ble etter eget ønske stasjonert i Fredrikstad. Her gikk han med iver og dyktighet inn for å utvikle befestningene, og skaffet seg etter hvert ry som ingeniør og byplanlegger.

I 1681 ble Cicignon sendt til Trondheim for å lede gjenoppbyggingen av byen etter bybrannen. Han utarbeidet da den byplanen som Midtbyen i Trondheim fortsatt er regulert etter, og som regnes som det fremste eksemplet på en barokk byplan i Norge. Cicignon planla også Kristiansten festning, og han la ned grunnsteinen til denne i 1682. Samme år ble også Kongsvinger anlagt etter en plan av Cicignon. Cicignon har også fått en plass oppkalt etter seg i Trondheim, Cicignons plass, beliggende mellom Krambugata og Søndre gate.

Etter Hornemansbrannen i Trondheim i 1681 ble byen gjenreist etter Cicignons ortogonale byplan med brede og rette gater.

Sine senere år levde Cicignon etter eget ønske i Fredrikstad (på herregården Trosvig). Her gjorde han det godt i eiendomsspekulasjon, og endte sine dager i stor velstand. For sin innsats for Fredrikstad har han også fått en bydel oppkalt etter seg. Han tegnet også inn sitt monogram på en høyde i Fredrikstad-marka, et sted mellom Oredalen og Bjørndalen. Han ble sannsynligvis begravet i det som i dag er Gamle Glemmen kirke i Fredrikstad.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Cicignon, bydel i Fredrikstad oppkalt etter Johan Caspar de Cicignon

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Johan_Caspar_de_Cicignon[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Dansk biografisk leksikon, oppført som Johan Caspar Cicignon, Dansk Biografisk Leksikon-ID J.C._Cicignon[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Norsk kunstnerleksikon, oppført som Jean Gaspard De Cicignon, Norsk kunstnerleksikon ID Jean_Gaspard_De_Cicignon, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ KulturNav, oppført som Jean Gaspard de Cicignon, KulturNav-ID e64a3331-78df-451d-894c-e5779583e7cd, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Johan Caspar de Cicignon», utgitt 22. august 2023, besøkt 1. januar 2024[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trondheim Historiske forening, 300 år med Cicignon 1681- 1981, Trondheim 1981 ISBN 82-990757-1-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]