Johan Caspar de Cicignon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Minneplate over Johan Caspar von Cicignon (ca.1625–1696) på Rådhuset i Trondheim.
Fragment av Cicignons gravmonument, nå i Fredrikstad Museum

Johan Caspar de Cicignon (født ca. 1625 i Oberwampach i Luxemburg, død 12. desember 1696 i Fredrikstad) var en luxemburgsk adelsmann som tjenestegjorde som dansk-norsk general, ingeniør og byplanlegger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cicignon hørte til en fransk adelig slekt som eide gods i Lorraine og Luxembourg.

Offiser[rediger | rediger kilde]

I 1657 ble han dansk offiser. I 1660-årene ble han utnevnt til kommandant ved Bergenhus festning.

Senere kom han over i stridende tjeneste. Etter slaget ved Lund i Sverige i desember 1676 måtte han tåle kritikk for svak taktisk ledelse, og ble etter eget ønske stasjonert i Fredrikstad. Her gikk han med iver og dyktighet inn for å utvikle befestningene, og skaffet seg etter hvert ry som ingeniør og byplanlegger.

I 1681 ble Cicignon sendt til Trondheim for å lede gjenoppbyggingen av byen etter bybrannen. Han utarbeidet da den byplanen som Midtbyen i Trondheim fortsatt er regulert etter, og som regnes som det fremste eksemplet på en barokk byplan i Norge. Cicignon planla også Kristiansten festning, og han la ned grunnsteinen til denne i 1682. Samme år ble også Kongsvinger anlagt etter en plan av Cicignon. Cicignon har også fått en plass oppkalt etter seg i Trondheim, Cicignons plass, beliggende mellom Krambugata og Søndre gate.

Etter «Hornemansbrannen», bybrannen i Trondheim 1681, ble byen gjenreist etter Cicignons ortogonale byplan med brede og rette gater.

Sine senere år levde Cicignon etter eget ønske i Fredrikstad. Her gjorde han det godt i eiendomsspekulasjon, og endte sine dager i stor velstand. For sin innsats for Fredrikstad har han også fått en bydel oppkalt etter seg. Han tegnet også inn sitt monogram på en høyde i Fredrikstad-marka, et sted mellom Oredalen og Bjørndalen. Han ble sannsynligvis begravet i det som i dag er Glemmen gamle kirke i Fredrikstad.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Cicignon, bydel i Fredrikstad oppkalt etter Johan Caspar de Cicignon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trondheim Historiske forening, 300 år med Cicignon 1681- 1981, Trondheim 1981 ISBN 82-990757-1-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]