Thomas Zeng Jingmu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Zeng Jingmu
Født3. sep. 1920Rediger på Wikidata
Kina
Død2. apr. 2016Rediger på Wikidata (95 år)
Kina
BeskjeftigelseKatolsk prest (1949–), katolsk biskop (1990–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1990–2014) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina

Thomas Zeng Jingmu, O.P. (født 23. juli 1919 i Zengjiacun i Kina, død 2. april 2016 i Fuzhou) var katolsk undergrunnsbiskop av bispedømmet Yujiang i provinsen Jiangxi i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet 25. mars 1949. Få år etter at Folkerepublikken ble opprettet, ble han utsatt for arrestasjoner og fengslinger. Han var fengslet fra 1955 til 1976, 1981 til 1989.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Han ble hemmelig bispeviet for den katolske undergrunnskirken i 1990.

Den 4. august 1994 ble han arrestert under et raid sikkerhetspolitiet gjennomførte mot en bønnegudstjeneste han ledet.

Den 4. oktober 1995 ble han og en prest arrestert for å ha holdt religiøse samlinger i sitt hjem. Biskopen var da 76 år og hadde alvorlige helseproblemer. Han ble holdt arrestert i fylket Chongren, sammen med mistenkte forbrytere. Han ble nektet besøk fra slektninger, likeså nødvendig medisinsk assistanse. Han ble så i mars 1996 dømt til tre års reform gjennom arbeid (laogai). I stedet for arbeidsleir ble han imidlertid beholdt i Chongren. En av dem som stod bak aksjonen mot biskop Zeng, den høytrangerende politikeren Hu Changqing, ble fire år etter dømt til døden for korrupsjon.

Det antas at han løslatelse før de tre årene var omme, skyldes forberedelsene av den amerikanske president Bill Clintons statsbesøk i juni/juli 1998. I februar samme år hadde en amerikansk delegasjon av religiøse ledere fremlagt en liste over 30 fengslede kristne eller buddhistiske ledere og bad de kinesiske myndigheter om å løslate dem.

Løslatelsen av biskop Zeng skjedde i begynnelsen av mai 1998, men han ble straks ilagt husarrest i byprefekturet Fuzhou (i Jiangxi) i stedet. Han ble nektet besøk fra andre enn nære slektninger.

Den 14. september 2000, mens han fremdeles var i husarrest, ble han arrestert av sikkerhetspolitiet. Da han ble tilbakeført til sin husarrest i oktober, hadde han også fått formaning om ikke å snakke med utlendinger. Arrestasjonen kan ha hatt sammenheng med Vatikan-kardinal Roger Etchegarays besøk til Beijing og Shanghai; han var blitt invitert til Kina for å delta på et akademisk seminar. Biskop Zeng ble imens passet på i det lokale fengselet i Linchuan, og hver tredje dag fikk han besøk av folk fra Den kinesiske katolske patriotiske forening som leste høyt for ham de offentlige regulativene om religionsfrihet i Kina.

I 2003 ble han igjen utsatt for sikkerhetspolitiet. De konfiskerte fra hans bosted en rekke religiøse gjenstander, og banket opp katolikker som var på stedet. En katolsk kvinne der ble arrestert. Overvåkningen av biskopen fortsatte også etterpå, trass i hans alderssvekkelse.

Han døde 2. april 2016 i Fuzhou.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ zengjing, lest 20. desember 2021